Biz Tech web portal powered by vidi logo2

OpenAI navodno traži procjenu od 90 milijardi za prodaju dionica Istaknuto

OpenAI navodno traži procjenu od 90 milijardi za prodaju dionica

OpenAI, tvorac ChatGPT-a, razgovara s investitorima o mogućoj prodaji dionica koja bi procijenila tu startup tvrtku na iznos od 80 do 90 milijardi dolara, izvješćuje Wall Street Journal.

Takva procjena bila bi gotovo trostruko veća od procjene vrijednosti ovog startupa za umjetnu inteligenciju ranije ove godine, navodi Journal, pozivajući se na neidentificirane osobe upoznate s razgovorima.

Dogovor bi omogućio zaposlenicima da prodaju svoje postojeće dionice umjesto da tvrtka izdaje nove kako bi prikupila svježi kapital, prema Journalu. OpenAI je već počeo predstavljati investitorima ovu ponudu, rekli su ljudi, iako se uvjeti još uvijek mogu promijeniti.

Vrijednost od najmanje 80 milijardi dolara učinila bi OpenAI jednim od najvrednijih startupa na svijetu.

Microsoft je uložio 13 milijardi dolara u OpenAI, kojeg je suosnovao Sam Altman. Prema izvješću Bloomberga, tvrtka ima planiran prihod od 1 milijarde dolara godišnje kako se poduzeća prilagođavaju tehnologiji iza ChatGPT-a.

OpenAI se smatra jednom od nekoliko tvrtki koje su na čelu generativne umjetne inteligencije koja može stvarati sadržaj od videozapisa do poezije na temelju nekoliko jednostavnih korisničkih naredbi. Od lansiranja ChatGPT-a u studenom, OpenAI je surađivao s tvrtkama koje tek počinju do velikih korporacija kako bi uključili tu tehnologiju u svoje poslovanje i proizvode.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next