Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Pad dionica tvrtke Oracle zbog slabije prodaje cloud usluga Istaknuto

Pad dionica tvrtke Oracle zbog slabije prodaje cloud usluga

Oracle je izvijestio o usporavanju rasta prodaje u oblaku u četvrtom kvartalu, što je umanjilo entuzijazam oko napora ove tvrtke za širenje na konkurentnom tržištu. Dionicama je pala vrijednost za otprilike 9% u produljenom trgovanju.

Prihod od oblaka, mjera koju pažljivo prate investitori, porastao je za 30% na 4,6 milijardi dolara u razdoblju završenom 31. kolovoza. Od toga, 1,5 milijardi dolara dolazi od najma računalne snage i pohrane putem interneta, dok 3,1 milijarda dolara dolazi od aplikacija. Stopa rasta prihoda od oblaka bila je sporija od skoka od 54% u prethodnom kvartalu.

Tvrtka sa sjedištem u Austinu, u američkoj saveznoj državi Teksas, poznata po svojem softveru za baze podataka, usmjerena je na širenje svog poslovanja infrastrukture u oblaku kako bi se snažnije natjecala s tvrtkama Amazon.com, Microsoft i Alphabet Inc.-ovim Googleom. Investitori su sve optimističniji da će porast potražnje za proizvodima umjetne inteligencije, koji zahtijevaju značajne računalne resurse, pomoći Oracleu da osvoji tržišni udio.

Za Oracle trenutno „sve se svodi na oblak, sve se svodi na skaliranje tog poslovanja“, rekao je Angelo Zino, analitičar u CFRA.

Dionica je pala na nisku razinu od 114,71 dolara u produljenom trgovanju nakon što je zatvorena na rekordnoj razini od 126,70 dolara u New Yorku. Rezultati „izgledaju kao da su podbacili u odnosu na više očekivanja u pogledu prihoda“, napisao je analitičar Citigroup Inc. Tyler Radke. Dionice su se ove godine valorizirale za 55%.

Predsjednik Oraclea, Larry Ellison, izrazio je entuzijazam zbog rastuće potražnje potaknute umjetnom inteligencijom, rekavši da su tvrtke u toj oblasti „potpisale ugovore za kupnju kapaciteta od više od 4 milijarde dolara“ od Oracleove usluge u oblaku. Rekao je da je ta brojka dvostruko veća od onoga što je Oracle zabilježio na kraju prethodnog kvartala, objavio je u ponedjeljak u izjavi uz rezultate.

Prihod od poslovanja infrastrukturom u oblaku povećao se za 66% u prvom fiskalnom kvartalu – „mnogo brže od naših konkurenata u poslovanju infrastrukturom hiperskalnog oblaka“, izjavila je izvršna direktorica Safra Catz u izjavi. Ta brojka iznosila je 76% u prethodnom tromjesečju.

Najveći trenutni izazov tvrtke je izgradnja podatkovnih centara što je brže moguće kako bi se zadovoljila potražnja, rekla je Catz na konferencijskom pozivu nakon objave rezultata. Snažni čipovi potrebni za izvođenje tehnički zahtjevnih radnih tokova umjetne inteligencije bili su teško dobavljivi uslijed porasta interesa za novom tehnologijom.

U prvom fiskalnom kvartalu, ukupni prihod povećao se za 9% na 12,5 milijardi dolara, izvijestila je tvrtka, što je bilo u skladu s prosječnom procjenom analitičara. Profit, isključujući neke stavke, iznosio je 1,19 dolara po dionici, u usporedbi s prosječnom procjenom od 1,15 dolara, prema podacima koje je prikupio Bloomberg.

Prodaja Fusion softvera za upravljanje korporativnim financijama povećala se za 21% u kvartalu, u usporedbi s rastom od 26% u prethodnom razdoblju. Prihod od NetSuite-a, alata za planiranje za male i srednje tvrtke, povećao se za 21%, u usporedbi s 22% u fiskalnom četvrtom kvartalu.

Ukupni prihod u tekućem razdoblju koje završava u studenom povećat će se za 5% do 7%, rekla je Catz na konferencijskom pozivu. Analitičari, u prosjeku, predviđaju povećanje od 8% na 13,3 milijarde dolara. Prodaja u oblaku, isključujući zdravstvenu jedinicu Cerner, skočit će čak do 31%, rekla je.

Prodaja generirana od strane zdravstvene jedinice Cerner suočit će se s „kratkoročnim izazovima“ dok Oracle premješta korisnike u oblak, rekla je Catz. Radimo na tome da dovedemo profitabilnost na „Oracle standarde“, dodala je. Ranije ove godine, tvrtka je smanjila broj radnih mjesta u toj jedinici, koju je kupila u lipnju 2022. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next