Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon uložio u europsku platformu za dostavu hrane Istaknuto

Amazon uložio u europsku platformu za dostavu hrane

Amazon je osigurao pravo kupnje dva posto udjela u platformi Grubhub, nizozemske online tvrtke za naručivanje i dostavu hrane Just Eat Takeaway.

Planiraju ponuditi pristup njenim uslugama na godinu dana bez naknade za članove Amazonovog servisa Prime u Sjedinjenim Državama kako bi potaknuli veći broj ljudi na plaćanje pretplate. Ponuda vrijedi za narudžbe veće od 12 američkih dolara u više od četiri tisuće američkih gradova.

Ulazak Amazona dobro će doći najvećoj europskoj tvrtci za dostavu hrane, vrijednost čije dionice je pala za 70 posto od početka ove godine. Dioničari su tražili prodaju Grubhuba ili pronalaženje strateškog partnera.

Manje od dvije godine za pozitivne rezultate

Just EatTakeaway je tu platformu preuzeo prošle godine za 5,8 milijardi USD. Ali, potražnja za njenim uslugama je pala u odnosu na razine zabilježene tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, a i izgubila je dio tržišnog udjela kojeg su preuzeli konkurenti kao što su Doordash i Uber Eats.

Uz već spomenutih dva posto, Amazon će dobiti još 13 posto udjela ukoliko Grubhub donese dovoljno klijenata.

Just Eat Takeaway i dalje razmatra mogućnost potpune ili djelomične prodaje Grubhuba, no ne čini se kako je takva transakcija doista na pomolu.

Na globalnoj razini Amazon ima više od 200 milijuna korisnika servisa Prime. Podigli su cijenu godišnje članarine u SAD-u sa 119 na 139 USD.

Procjenjuje se kako je ulaganje u Grubhub jednostavan i razmjerno jeftin način kako se Amazon može ponovno vratiti u segment dostave hrane na američkom tržištu nakon što su iz njega izašli 2019. godine zbog manjka ponude restorana.

Na sličan su način ulazili u tržišta zračnog prijevoza i distribucije hrane. Grubhub bi trebao prve ozbiljnije financijske pozitivne rezultate trebao pokazati od 2023. godine i dalje.

Imovina te tvrtke vrijedila je 6,5 mlrd. eura na kraju 2021. godine. Zabilježila je gubitak od 403 mil. eura prije poreza u toj godini, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next