Biz Tech web portal powered by vidi logo2

FTC tuži Amazon zbog ilegalnog vođenja monopola Istaknuto

FTC tuži Amazon zbog ilegalnog vođenja monopola

Predsjedateljica američke Federalne trgovinske komisije Lina Khan napokon ulazi u ring s tvrtkom Amazon, svojim najstarijim antitrust neprijateljem. Agencija, zajedno s 17 drugih državnih tužitelja, službeno tuži e-trgovinu Jeffa Bezosa zbog rasta i metastaziranja u bilijunski anti-kompetitivni monopol, navodno na štetu potrošača i prodavača.

U utorak su Federalna trgovinska komisija (FTC) i tužitelji podnijeli povijesnu tužbu koja optužuje ovu gigantsku tvrtku za e-trgovinu za korištenje „međusobno povezanih antikompetitivnih i nepoštenih strategija“ kako bi održala ilegalni monopol. Značajna tužba od 172 stranice, podnesena pred saveznim sudom okruga Western Washington, tvrdi da je Amazon iskoristio svoju monopolnu moć kako bi istovremeno podigao cijene za potrošače i uništio potencijalne konkurente. Današnja tužba temelji se na višegodišnjem istraživanju poslovnih praksi Amazona i predstavlja jedan od najznačajnijih pravnih izazova tvrtki od njenog osnivanja prije tri desetljeća.

„Podnosimo ovu tužbu jer je nezakonito ponašanje Amazona ugušilo konkurenciju u velikom dijelu online ekonomije“, izjavio je John Newman, zamjenik direktora FTC-ovog Ureda za konkurenciju. „Amazon je monopolist koji koristi svoju moć da podigne cijene američkim kupcima i naplaćuje visoke naknade stotinama tisuća online prodavača“.

Tužba se usredotočuje na navodne antikompetitivne prakse u dvije različite oblasti: tržište koje služi online potrošačima i tržište usluga online tržišta za prodavače. Obje strane, kako tvrdi tužba, trpe štetu, sve na korist Amazona. Među onima koji su potpisali tužbu su tužitelji iz saveznih država New York, Connecticut, Pennsylvania, Delaware, Maine, Maryland, Massachusetts i Michigan.

Što se tiče prodavača, tužba tvrdi da Amazon provodi niz antikompetitivnih praksi, kao što su mjere protiv sniženja cijena koje odvraćaju prodavače od ponude nižih cijena proizvoda na tržištima izvan Amazona i pritisak na prodavače da koriste Amazonovu uslugu isporuke kako bi dobili „Prime“ pravo za svoje proizvode. Tužba tvrdi da su ove taktike povećale troškove prodavačima i ograničile sposobnost konkurenata da se pravedno natječu s gigantom. Prema Insider Intelligence, Amazon je prošle godine činio 39,5% američkog tržišta e-trgovine.

„U konkurentnom svijetu, Amazonova odluka da podigne cijene i degradira usluge stvorila bi priliku za konkurente i potencijalne konkurente da privuku poslovanje, steknu zamah i rastu“, navodi tužba. „No, Amazon se bavio nezakonitom monopolističkom strategijom kako bi zatvorio tu mogućnost“.

Konkretno, tužba tvrdi da Amazon koristi „složenu mrežu nadzornih robota za pretraživanje interneta“ kako bi pratio web u potrazi za znakovima proizvoda po nižim cijenama nego što su navedene na Amazonu. Prodavači koji pokušavaju izbjeći bijes Amazona, tvrdi tužba, ili će napuhavati cijene proizvoda na drugim web stranicama kako bi osigurali da ne padnu ispod navedene cijene na Amazonu ili jednostavno izbjegavati ponudu proizvoda na drugim platformama u potpunosti. Te napuhane cijene prodavača, prema tvrdnjama FTC-a, na kraju postaju „cjenovna granica“ i drugdje. Dakle, taktike koje se navodno koriste za zastrašivanje prodavača na Amazonu zapravo bi mogle dovesti do povećanja cijena za potrošače, ne samo na Amazonu, već i na cijelom internetu.

Tužba dalje opisuje načine na koje Amazonova godišnja pretplata od 140 dolara, poznata kao „Prime“ i prvi puta predstavljena 2005. godine, može potaknuti potrošače da i dalje kupuju na Amazonu, čak i kada bi mogli potencijalno pronaći bolje ponude drugdje. Bivši zaposlenik Amazona citiran u tužbi eksplicitno ističe tu točku.

„To [Prime] je zapravo bilo o promjeni mentaliteta ljudi kako ne bi kupovali nigdje drugdje“, rekao je bivši zaposlenik.

Potrošači također trpe zbog „izuzetno velikih monopolskih renti“ koje Amazon izvlači, tvrdi tužba, čak i ako ta ekstrakcija nije odmah očita kupcima Amazona. FTC tvrdi da su monopolske prakse Amazona degradirale iskustvo potrošača tako da su organski rezultati pretrage preplavljeni dosadnim oglasima koji narušavaju platformu. Štoviše, tužba tvrdi da Amazon pristrano uređuje rezultate pretrage kako bi favorizirao svoje vlastite proizvode pod markom Amazon, umjesto boljih opcija trećih strana.

„Prodavači plaćaju“, kaže tužba u vezi s oglasima za proizvode. „Kupci dobivaju rezultate pretrage niže kvalitete za proizvode viših cijena. Samo Amazon profitira“.

Amazon, naravno, odbacuje karakterizaciju FTC-a da je njihovo poslovanje pohlepni monopol. Umjesto toga, tvrtka se oglasila priopćenjem za javnost u kojem optužuje FTC da je „radikalno odstupio od svoje misije zaštite potrošača“.

„Prakse koje FTC izaziva pomogle su potaknuti konkurenciju i inovacije u cijeloj maloprodajnoj industriji, pružile veći izbor, niže cijene i brže isporuke za Amazonove kupce te veće mogućnosti za mnoge tvrtke koje prodaju u Amazonovoj trgovini“, izjavio je David Zapolsky, viši potpredsjednik za javnu politiku i glavni pravnik u Amazonu. „Ako FTC ostvari svoju namjeru, rezultat bi bio manje proizvoda za odabir, više cijene, sporije isporuke za potrošače i smanjene opcije za male tvrtke - suprotno onome što je antitrust zakon dizajniran da postigne“.

FTC i njeni državni tužitelji pozivaju sudove da izdaju trajnu zabranu koja stavlja ograničenja na percipirano antikompetitivno ponašanje tvrtke i „olabavi monopolsku kontrolu Amazona kako bi se obnovila konkurencija“. Ovaj slučaj predstavlja najveći test dosad za otvoreno agresivne antitrust izvršitelje administracije predsjednika Bidena. Također će vjerojatno imati posebno značenje za predsjedateljicu Khan, koja je stekla ugled 2017. godine člankom u Yale Law Journalu pod nazivom „Antitrust paradoks Amazona“. Opservacije u tom članku pokazale su se kao proročke.

„Amazon sada iskorištava svoju monopolnu moć kako bi se obogatio podižući cijene i degradirajući uslugu za desetke milijuna američkih obitelji koje kupuju na njegovoj platformi i stotine tisuća tvrtki koje se oslanjaju na Amazon kako bi došle do njih“, izjavila je Khan u priopćenju. „Današnja tužba nastoji teretiti Amazon za ove monopolske prakse i obnoviti izgubljeno obećanje slobodne i fer konkurencije“.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next