Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon, Meta i drugi pod istragom zbog dopuštanja prodaje proizvoda povučenih iz prodaje Istaknuto

Amazon, Meta i drugi pod istragom zbog dopuštanja prodaje proizvoda povučenih iz prodaje

Internetski trgovci dobivaju pitanja u vezi s njihovim pristupima prema povučenim proizvodima. Odbor za energetiku i trgovinu američkog Zastupničkog doma je poslao pisma tvrtkama Amazon, Ebay, Meta, Walmart i drugim internetskim trgovačkim portalima, pitajući o njihovim naporima da spriječe prodaju povučenih i zabranjenih proizvoda na njihovim platformama.

Posebno su zabrinuti što Meta navodno nije uspjela zaustaviti prodaju dva povučena dječja proizvoda u trgovini Facebook Marketplace, Fisher-Price Rock 'n Play spavaću podlogu i Boppy Newborn Lounger ležaljku.

Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC) je povukla Rock 'n Play 2019. godine, a Newborn Lounger 2021. godine. Međutim, kaže da stopa zahtjeva za uklanjanje (prosječno 1.000 mjesečno) nije usporila i da nije bilo „proaktivnih mjera“ da se zabrani prodaju. Rock 'n Play je povezan s otprilike 100 smrtnih slučajeva djece. Članovi Kongresa, uključujući predsjedavajuću odbora Cathy McMorris Rodgers, zabrinuti su da internetske trgovine možda stavljaju djecu i sve korisnike u opasnost jer premalo čine da zaustave te prodaje.

Zastupnici američkog Zastupničkog doma traže od svih kompanija da detaljno opišu svoje trenutne napore u blokiranju prodaje povučenih proizvoda, uključujući prisutnost posvećenog osoblja. Politčari također žele znati što će kompanije poduzeti u budućnosti i postoji li neizvjesnost oko zakonitosti u rješavanju ovih problema. Pisma pitaju jesu li kompanije spremne surađivati s odborom na rješavanju ovog problema. Tvrtkama je rečeno da odgovore najkasnije do 31. kolovoza.

U izjavi za portal Engadget, glasnogovornik Mete kaže da prodaja povučenih proizvoda nije jedinstvena za Facebook Marketplace. Predstavnik kaže da Meta ozbiljno shvaća ovaj problem i uklanja oglase koji krše njihova pravila. Ebay kaže da povlačenje proizvoda „iznimno ozbiljno“ shvaća i koristi kombinaciju umjetne inteligencije i istražitelja kako bi pronašao potencijalno nesigurne oglase. Nadaju se suradnji s odborom Zastupničkog doma oko ovih pitanja.

Upiti dolaze baš u trenutku kada se Amazon suočava s potencijalnom antitrustnom tužbom zbog svojih poslovnih praksi, i usred većih napora da se pažljivije prati ponašanje tehnoloških divova. Meta također smanjuje neke od svojih značajki za kupovinu, uključujući gašenje šopinga uživo na platformama Facebook i Instagram. Tim gašenjem nastoje smanjiti troškove, ali također ostavljaju preostale trgovinske inicijative kompanije u osjetljivijem položaju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next