Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rekordna godina za spajanja i preuzimanja, IT tvrtke nisu zaostajale Istaknuto

Rekordna godina za spajanja i preuzimanja, IT tvrtke nisu zaostajale

Spajanja i preuzimanja na globalnoj razini tijekom ove godine su dosegla najvišu razinu u zadnjih više od četiri desetljeća.

Prema podacima tvrtke Refinitiv, od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. dogovoreni su poslovi i transakcije te vrste vrijedni više od 5,8 bilijuna američkih dolara. To je za 64 posto više nego prošle godine i najbrži rast zabilježen još od sredine '90-tih godina prošlog stoljeća.

Vrijednost sklopljenih poslova bila je također 54 posto veća nego 2019. godine, prije no što je počela pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Spajanja i preuzimanja potaknuta su intervencijama središnjih banaka i programima podrške tvrtkama vlasti u više država tijekom pandemije, piše Financial Times.

U rekordnoj godini među savjetodavcima je prednjačila bankarska grupacija Goldman Sachs. Ta je investicijska banka na čelnoj poziciji završila petu godinu zaredom i uzela dio kolača vrijedan bilijun USD, odnosno udio veći od 24 posto. Na tome su ostvarili više od četiri milijarde USD prihoda u prvih devet mjeseci 2021. Također su i prvi izbor kad je riječ o javnim ponudama dionica, piše Yahoo.

Niska IT preuzimanja

Podsjetimo, tijekom ove godine Kingston je prodao Hyper X HP-u, ByteDance je preuzeo studio za izradu računalnih igara Moontoon za četiri mlrd. USD, a Adobe je najavio akviziciju tvrtke Frame.io (1,25 mlrd. USD).

Stack Overflow i Politico su dobili nove vlasnike. Visa se namjerila na švedsku fintech kompaniju Tink (1,8 mlrd. eura), a američki DoorDash na Wolt (8,1 mlrd. USD). Qualcomm kupuje Veoneer za 4,5 mlrd. USD, PayPal preuzima japansku tvrtku za mini kredite za 2,7 mlrd. USD, dok je Mailchimp postigao cijenu od 12 mlrd. USD.

U kupovinu su se uključile i domaće tvrtke. Najviše je pozornosti privuklo Rimčevo preuzimanje Bugattija. Ali, bilo je još toga zanimljivog. Infinum je, primjerice, preuzeo makedonski 3P Development, Infobip američki Peerles Network, Comping veći dio Megatrend poslovna rješenja...

Span je, s druge strane, uspješnom javnom ponudom dionica prikupio više od sto milijuna HRK i izlistan je na Zagrebačkoj burzi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next