Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google se nagodio, platit će milijune USD zbog spolne diskriminacije Istaknuto

Google se nagodio, platit će milijune USD zbog spolne diskriminacije

Google će platiti 118 milijuna američkih dolara kako bi nagodbom riješio zajedničku tužbu zbog spolne diskriminacije.

Također će morati angažirati nezavisnog ekonomskog stručnjaka, koji će obaviti procjenu načina na koje Google zapošljava nove djelatnice i djelatnike, kao i platiti studiju koja će istraživati ravnopravnost plaća u toj tvrtci.

Zajednička tužba podignuta je još 2017. godine, kada su tri zaposlenice optužile diva iz Mountain Viewa za kršenje odredbi kalifornijskog Zakona o jednakim plaćama.

Ustvrdile su kako Google time oštećuje svoje zaposlenice, uskraćujući im do 17 tisuća američkih dolara godišnje u usporedbi s muškarcima na istim pozicijama. Uz to su navele kako Google namjerno priječi napredak žena na više i bolje plaćene pozicije.

Bez priznanja krivice

Do prošle godine broj žena koje su se priključile tužbi narastao je na oko 15,5 tisuća.

Tijekom iste godine Google je pristao na nagodbu vrijednu 2,5 mil. USD kojom je okončana parnica u kojoj je optužen kako je manje plaćao inženjerke nego inženjere i diskriminirao ljude azijskog porijekla prilikom zapošljavanja.

Kalifornijske vlasti trenutno istražuju optužbe vezane uz moguće uznemiravanje i diskriminaciju crnkinja zaposlenih u Googleu.

Uvjete nove nagodbe još mora odobriti sud, tijekom ročišta zakazanog za utorak, 21. lipanj.

No, nagodba će Googleu omogućiti razrješenje spora bez de facto prihvaćanja krivice, piše Verge. Stoga ne čudi što su zadovoljni postignutom nagodbom. Ipak, spremni su korigirati eventualne razlike u plaćama između zaposlenica i zaposlenika.

Više je sličnih tužbi tijekom zadnjih deset godina podignuto protiv nekoliko tehnoloških tvrtki.

Među njima su se našli Microsoft (koji je prije tri godine izgubio neugodan spor sa zaposlenicom u Hrvatskoj koji je potrajao punih osam godina), Twitter, Apple, Riot Games i Oracle.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next