Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tuže Metu zbog lošeg utjecaja Instagrama na mentalno zdravlje mladih Istaknuto

Tuže Metu zbog lošeg utjecaja Instagrama na mentalno zdravlje mladih

Meta, matična tvrtka društvenih mreža Facebook i Instagram, optužena je za zavaravanje javnosti o rizicima korištenja društvenih medija i doprinosu mentalnoj zdravstvenoj krizi među mladima.

Optužbe su iznesene u saveznoj tužbi, koju su najavile desetine američkih saveznih država.

Tvrdi se da je tvrtka koristila privlačne značajke kako bi „zarobila“ korisnike, dok je skrivala „znatne opasnosti“ svojih platformi.

Meta je izjavila da je „razočarana“.

Tužba tvrdi da je Meta prekršila zakone o zaštiti potrošača sudjelujući u „zavaravajućem“ ponašanju.

Također se tvrdi da je tvrtka prikupljala podatke o djeci mlađoj od 13 godina, čime je prekršila svoje obveze prema Zakonu o zaštiti privatnosti djece na internetu.

„Tvrtke društvenih mreža, uključujući Metu, doprinijele su nacionalnoj krizi mentalnog zdravlja mladih i moraju biti odgovorne“, izjavila je Letitia James, državna odvjetnica savezne države New York, koja je potpisala tužbu zajedno s 33 druga državna odvjetnika.

Devet drugih država također je podiglo slične optužbe u svojim tužbama.

Glasnogovornik iz Mete izjavio je da tvrtka dijeli obvezu odvjetnika generalnih država „da pruži tinejdžerima sigurna, pozitivna iskustva na internetu“ i već je uvela više od 30 alatki za podršku tinejdžerima i njihovim obiteljima.

„Razočarani smo što su umjesto produktivne suradnje s tvrtkama u industriji kako bi se stvorili jasni, dobno primjereni standardi za mnoge aplikacije koje tinejdžeri koriste, državni odvjetnici odabrali ovaj put“, dodao je glasnogovornik.

Meta, kao i druge tvrtke društvenih mreža, već se suočavaju sa stotinama tužbi u SAD-u koje su podnijele obitelji, mladi ljudi i školski okruzi zbog utjecaja na mentalno zdravlje.

Ovo označava dosad najveći takav pravni postupak.

Ovo slijedi nakon istrage tvrtkinih praksi 2021. godine od strane nekoliko državnih tužitelja, nakon što je obavještajka Frances Haugen svjedočila u SAD-u da je tvrtka znala da njeni proizvodi mogu naštetiti djeci.

Meta osporava tvrdnju da Instagram šteti mentalnom zdravlju mladih.

„Jednostavno nije točno da ovo istraživanje pokazuje da je Instagram 'toksičan' za tinejdžerke“, izjavila je Pratiti Raychoudhury, potpredsjednica i šefica istraživanja u Meta, u to vrijeme.

„Zapravo je istraživanje pokazalo da mnogi tinejdžeri s kojima smo razgovarali smatraju da im korištenje Instagrama pomaže kad se bore s teškim trenucima i problemima s kojima se tinejdžeri oduvijek suočavaju“, rekla je Raychoudhury.

Postoje istraživanja koja sugeriraju da rast popularnosti Facebooka nije povezan s psihičkom štetom.

No, također postoji mnogo istraživanja koja su otkrila da dugotrajno provođenje vremena na društvenim mrežama može štetno utjecati na mentalno zdravlje mladih.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, istražitelj koji je istraživao smrt Molly Russell zaključio je da je djevojčica umrla dok je patila od „negativnih učinaka online sadržaja“.

Države traže financijsku odštetu i zaustavljanje navodno štetnih praksi Meta.

Veliki dijelovi tužbe su cenzurirani za javnost. No, ona posebno imenuje značajke poput „lajkova“, obavijesti i filtera za koje tvrdi da „poznato potiču tinejdžersku tjelesnu dismorfiju“. Tjelesna dismorfija navodi osobu da puno vremena provodi brinući se o nedostacima u svom izgledu, a često su ti percipirani nedostaci neprimjetni drugima.

"Dizajnerske odluke i prakse tvrtke Meta iskorištavaju i doprinose osjetljivosti mladih korisnika na ovisnost“, stoji u tužbi.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next