Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Google će proizvoditi Pixel telefone u Indiji Istaknuto

Google će proizvoditi Pixel telefone u Indiji

Google planira početi sastavljati svoju liniju pametnih telefona Pixel u Indiji, izjavio je izvršni direktor tvrtke, postavši tako najnoviji tehnološki div koji se kladi na južnoazijsko tržište za proizvodnju uređaja.

Tvrtka namjerava započeti lokalnu proizvodnju sa sadašnjom linijom, uključujući Pixel 8 i Pixel 8 Pro, u Indiji, te očekuje isporuku serije proizvedene u Indiji počevši od sljedeće godine, izjavio je Rick Osterloh, viši potpredsjednik za uređaje i usluge u Googleu, na godišnjem događaju tvrtke u Indiji u četvrtak.

Indija je ključno inozemno tržište za Google, koji najmnogoljudniju naciju na svijetu prepoznaje kao najveće za mnoge svoje usluge, uključujući Android, Google pretraživanje i YouTube prema broju korisnika. Najava u četvrtak slijedi nakon što se Google obvezao da će u idućim godinama investirati više od 10 milijardi dolara u zemlju te se nedavno udružio s tvrtkom HP kako bi proizvodio prijenosna računala Chromebook u Indiji.

„Sklapamo partnerske odonse s međunarodnim i domaćim partnerima kako bismo lokalno proizvodili pametne telefone Pixel. To je rani korak prema širenju naše proizvodnje ovdje kako bismo zadovoljili lokalne potrebe za Pixel uređajima, a još važnije, to je velik korak naprijed u obvezi Googlea prema Indiji“, rekao je, ne otkrivajući imena partnera.

Pixel_6Pro_GroupImage_Q421.original_1.jpg

Obaveza tvrtke Google da proizvodi svoje pametne telefone lokalno u Indiji također je najnovija pobjeda za vladu premijera Narendre Modija, koja je uspješno privukla mnoge velike tvrtke da prošire svoje poslovanje u zemlji.

„Proizvodnja mobilnih uređaja bila je gotovo zanemariva [u Indiji] prije devet godina“, rekao je ministar za informacijsku tehnologiju Indije Ashwini Vaishnaw na događaju tvrtke Google. „Vizija našeg premijera Make-in-India i Digital India praktično je prenesena u stvarnu akciju na terenu, i danas imamo gotovo 44 milijarde dolara u proizvodnji mobilnih uređaja i izvozu mobilnih telefona u vrijednosti od 11 milijardi dolara. To stvara ogromno zapošljavanje. Stoga mislim da je ono što je Google danas najavio dobro za Google i dobro za Indiju“.

Google je najnoviji tehnološki ulagač koji nastoji pretvoriti Indiju u središte proizvodnje. Apple, čiji su partneri za proizvodnju prije nekoliko godina počeli s lokalnim sastavljanjem iPhonea, sada proizvodi najnovije modele u zemlji.

iPhone_event-1-4_1.jpg

New Delhi aktivno nudi financijske poticaje vrijedne milijarde dolara kako bi privukao globalne tvrtke da uspostave proizvodne operacije u Indiji. Ovi poticaji dolaze u trenutku kada mnoge tvrtke, uključujući Apple, traže smanjenje svoje ovisnosti o Kini za proizvodnju svojih uređaja, što analitičari često nazivaju „Kina + 1“ strategijom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next