Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Ova godina nije dobro počela za tehnološke milijardere Istaknuto

Ova godina nije dobro počela za tehnološke milijardere

Pet najvećih tehnoloških milijardera izgubilo je 85 milijardi američkih dolara vrijednosti u prvih par tjedana 2022. godine.

Uslijed naglog pada vrijednosti dionica Elon Musk je izgubio nešto manje od 27 mlrd. USD, pa sad vrijedi 243 mlrd. USD, prema procjeni indeksa Bloomberg Billionares. Od studenog prošle godine, kad je vrijednost Muskova bogatstva dosegla vrhunac, izgubio je blizu sto mlrd. USD. Šef Tesle i SpaceX-a ipak je i dalje najbogatiji čovjek svijeta.

Sličan je gubitak (25. mlrd. USD) zabilježio Jeff Bezos. Nešto su bolje prošli Bill Gates (koji je od početka godine izgubio 9,5 mlrd USD) te suosnivači Googlea Larry Page i Facebooka Mark Zuckerberg (12 mlrd. USD).
Sva petorica gubitke su zabilježila s dionicama koje drže u tehnološkom sektoru.

Korekcija nakon dobre godine

Tijekom proteklog tjedna indeks Nasdaq Composite, koji u velikoj mjeri sadrži dionice tehnoloških tvrtki, pao je za oko osam posto, između ostalog zbog rasta kamatnih stopa i inflacije u Sjedinjenim Državama. U odnosu na isto razdoblje prošle godine niži je za 13 posto.

Jedini među milijarderima općenito koji nije izgubio novac na burzi tijekom proteklog tjedna bio je Bernard Arnault, predsjednik glavni izvršni direktor francuskog diva luksuzne robe LVMH. Ipak, i njegovo je osobno bogatstvo manje za 10,5 mlrd. USD nego što je bilo na početku ove godine, a dionice LVMH-a su pale za pet posto, piše Business Insider.

Korekcija cijena dolazi nakon godine koja je bila odlična za većinu tehnoloških tvrtki.

Primjerice, cijene dionice Tesle i Microsofta su tijekom 2021. posto porasle za 50 posto. Google ih je nadmašio sa 65 posto na godišnjoj razini, dok je Facebok rastao za 27,3 posto u prvoj polovici prošle godine. Amazon je, s druge strane, rastao tek 2,4 posto.

Musk je, čini se, odabrao pravo vrijeme za prodaju nemalog udjela u Tesli kako bi podmirio poreze. Učinio je to dok je cijena dionice te tvrtke bila na vrhuncu ili dovoljno blizu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next