Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Potop Netflixove dionice nakon loših prognoza za 2022. Istaknuto

Potop Netflixove dionice nakon loših prognoza za 2022.

Netflix očekuje kako će dodati samo 2,5 milijuna pretplatnika u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine.

To je više nego upola manje od očekivanih 5,9 milijuna, koliko su prognozirali analitičari. Usporedbe radi, u prvom kvartalu prošle godine dodali su ih 3,98 milijuna.

Značajno manji broj novih pretplatnika očekuje se, između ostalog, zbog kašnjenja sadržaja poput druge sezone serije Bridgerton i filma s Ryanom Reynoldsom The Adam Project.

Cijena Netflixove dionice pala je za blizu 20 posto po objavi vijesti o manjem očekivanom broju novih pretplatnika. Za sobom je povukla i konkurenciju: Disneyeve dionice izgubile su na vrijednosti četiri, a servisa za internetski streaming Roku pet posto.

Prihod u skladu s očekivanjima

Netflix je dodao 8,28 milijuna korisnika u razdoblju do listopada do prosinca prošle godine, kada su počeli prikazivati novu sezonu serijala Witcher i filmove kao što su Red Notice i Don't Look Up.

Ukupno su krajem 2021. godine imali 221,8 milijuna korisnika na globalnoj razini. Tijekom 2020. pridobili su više od 36 milijuna korisnika, dok je u prošloj godini taj broj iznosio 18,2 milijuna. Cilj im je privući 800 do 900 milijuna kućanstava spojenih na širokopojasni internet.

Očekuje se kako će rast broja pretplatnika u ovoj godini biti stabiliziran i vratiti se na razine zabilježene prije pandemije. Primjerice, u 2019. su dodali 27,9 milijuna novih pretplatnika.

Osim kašnjenja sadržaja, Netflixu probleme stvara nastavak pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i ekonomske poteškoće u dijelovima svijeta poput Latinske Amerike. Također, upozoravaju na povećani utjecaj konkurencije poput Applea i Disneya.

Prihodi Netflixa su iznosili 7,71 milijardu američkih dolara, što je u skladu s očekivanjima analitičara. Tijekom prošlog tjedna su podigli cijene na svom najvećem tržištu, Sjedinjenim Državama, i Kanadi, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next