Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk će platiti više od 11 mlrd. USD poreza Istaknuto

Elon Musk će platiti više od 11 mlrd. USD poreza

Glavni izvršni direktor Tesle Elon Musk objavio je kako će ove godine platiti više od 11 milijardi američkih dolara poreza.

Objava je stigla nakon što ga je senatorica Elizabeth Warren iz američke Demokratske stranke prozvala na Twitteru, pozivajući ga na plaćanje poreza i prestanak življenja na tuđoj grbači nakon što ga je časopis Time proglasio osobom godine.
Musk joj je tad odgovorio kako će u 2021. godini platiti više poreza nego bilo koji Amerikanac u povijesti, piše Reuters.

Trenutno je Musk najbogatiji čovjek na svijetu. Tesla je pod njegovim vodstvom dosegnula tržišnu vrijednost od oko bilijun USD. Zadnjih je tjedana prodao dionice te tvrtke vrijedne blizu 14 mlrd. USD.

Dovoljno za BDP afričke države

Pokaže li se Muskova tvrdnja točnom, ta bi uplata američkim poreznicima u Internal Revenue Service doista mogla biti rekordna. I ujedno nadmašiti bruto društveni proizvod Burundija, Somalije i još nekoliko država.

Procjene medija govorile su o više od 10 mlrd. USD poreza ukoliko Musk aktivira sve opcije koje bi trebale isteći tijekom 2022. godine. Neuobičajeno visok iznos poreza rezultat je aktiviranja blizu 15 milijuna opcija i prodaje milijuna dionica kako bi platio poreze na te transakcije.

Musk je na Twitteru bio postavio anketu kojom je pitao treba li prodati deset posto svog udjela u Tesli kako bi platio poreze ili ne. Tviteraši su većinom bili za.

Vrijednost dionica Tesle porasla je za više od 2300 posto zadnjih pet godina. Ali, otkad je Musk najavio prodaju cijena im je pala za za približno četvrtinu, a vrijednost tvrtke je na oko 937 milijuna USD, piše Bloomberg.

Javno je prozivan zbog toga što plaća razmjerno malo poreza u odnosu na to kolikim bogatstvom raspolaže. Na te je optužbe uzvratio kako ne prima plaću ni u Tesli, niti u SpaceX-u te kako plaća poreznu stopu od 53 posto na aktiviranje opcija na dionice. Također očekuje kako će taj porez biti povećan tijekom godine koja je pred nama.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next