Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Berlinski startup za mikromobilnost privukao 200 mil. USD ulaganja Istaknuto

Berlinski startup za mikromobilnost privukao 200 mil. USD ulaganja

Berlinska tvrtka za najam električnih romobila Tier Mobility privukla je 200 milijuna američkih dolara ulaganja u seriji D. Namjeravaju prikupiti i više od toga.

U prvoj rundi ulaganja u ponudi su vlasnički udjeli u startupu koji se bavi urbanom mikromobilnošću. Kasnije bi na red trebalo doći i trgovanje dugom.

Zasad nije poznato koliko u Tieru ukupno planiraju prikupiti u sklopu serije D. Tijekom ljeta su dobili 60 mil. USD, a u studenom prošle godine 250 mil. USD ulaganja u seriji C, koju je predvodio japanski SoftBank.

Rastući segment mikrobilnosti

Vision Fund 2, investicijski fond SoftBanka, predvodi i ulaganje serije D u Tier, uz Mubadala Capital iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji je također sudjelovao u seriji C. Priključili su se i drugo dosadašnji investitori: RTP Global, Novator, White Star Capital, Northzone i Speedinvest.

Među novim investitorima su M&G Investments i Mountain Partners. Mubadala je pomogla Tieru pri ulasku na tržište UAE tijekom protekle godine, nakon duljeg probnog razdoblja.

Startupi u ovom segmentu tržišta obično imaju veća kapitalna ulaganja na početku poslovanja, kako bi financirali nabavku flote vozila i širenje poslovanja. Stoga financiranje uz zaduživanje nije neuobičajena pojava.

Prema procjeni samog Tiera ta tvrtka sad vrijedi dvije milijarde američkih dolara, otprilike dvostruko više nego nakon završetka u seriji C. Dosad su privukli ukupno 660 mil. USD ulaganja, piše Tech Crunch.

Tier je dosad upogonio 135 tisuća e-romobila, e-bicikala i e-mopeda u 150 gradova u 16 država. Tri godine star startup dio je rastućeg i sve kompetitivnijeg tržišnog segmenta u kojem su, između ostalih, Bird, Dott, Lime, Voi i Wind, dok se kod nas u tome okušava estonski Bolt. Vlasti diljem svijeta nastoje koliko toliko uvesti reda u to tržište, postavljajući ograničenje na broj operatora po gradu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next