Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amerikanci će potrošiti milijarde kako bi svi dobili pristup internetu Istaknuto

Amerikanci će potrošiti milijarde kako bi svi dobili pristup internetu

Bijela kuća podijelit će 42 milijarde američkih dolara među 50 saveznih država i američkih teritorija kako bi pristup brzom širokopojasnom internetu bio univerzalan do 2030. godine.

Financiranje u okviru Programa za ravnopravni pristup i razvoj širokopojasnog interneta odobreno je zakonom o infrastrukturi vrijednim bilijun USD iz 2021. godine, za koji se zalagao američki predsjednik Joe Biden.

Potrošnja će se temeljiti na nedavno objavljenoj karti pokrivenosti agencije Federal Communication Commission, koja detaljno prikazuje nedostatke u pristupu.

Teksas i Kalifornija - dvije najmnogoljudnije američke savezne države - nalaze se na vrhu popisa financiranja, s 3,1 odnosno 1,9 mlrd. USD.

"Najveće ulaganje u brzi internet ikad"

Ali druge, manje naseljene države poput Virginije, Alabame i Louisiane probile su se na popisu 10 država koje će dobiti najviše novca za financiranje širokopojasnog pristupa. Ove države imaju velika ruralna područja s slabijom internetskom vezom nego njihovi veći gradovi.

"To je najveće ulaganje u brzi internet ikad. Da bi današnja ekonomija funkcionirala za sve, pristup internetu je jednako važan kao i struja, ili voda, ili druge osnovne usluge", rekao je Biden.

Subvencije se kreću u rasponu od 27 milijuna USD za teritorije SAD-a poput Američkih Djevičanskih otoka do 3,1 mlrd. USD za Teksas, pri čemu svaka država dobiva najmanje 107 mil. USD.

Američke vlasti procjenjuju kako postoji oko 8,5 milijuna lokacija u SAD-u koje nemaju pristup širokopojasnim vezama.

Širokopojasne tvrtke kao što su Verizon, Comcast, Charter Communications i AT&T oklijevale su pružiti pristup slabo naseljenim ruralnim zajednicama jer su ulaganja skupa, a regije ne nude puno pretplatnika.

Nedostatak širokopojasnog pristupa privukao je pozornost tijekom obustave rada zbog pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 koja je prisilila učenike na online školovanje.

Očekuje se kako će američke savezne države kasnije ove godine dostaviti početne planove koji će omogućiti 20 posto financiranja. Nakon što se planovi finaliziraju, što bi moglo trajati do 2025., vlada će uplatiti preostali novac.

Više od polovice - 54 posto - Amerikanaca ne odobrava način na koji Biden obavlja svoj posao, dok samo 35 posto ispitanika odobrava njegovo upravljanje gospodarstvom, piše Reuters. Demokrati su izgubili kontrolu nad Zastupničkim domom na izborima u sredini mandata 2022.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next