Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Tehno milijarder strahuje od komunističke totalitarne umjetne inteligencije Istaknuto

Tehno milijarder strahuje od komunističke totalitarne umjetne inteligencije

Milijarder Peter Thiel vjeruje kako bi se ljudi trebali više plašiti sustava nadzora umjetnom inteligencijom nego umjetne inteligencije općenito.

Thiel, inače ulagač u rizične tehnološke projekte i suosnivač tvrtke Palantir, strahuje kako bi razvoj umjetne inteligencije mogao dovesti do nastanka - kako je rekao - "komunističke totalitarne tehnologije.Stoga oni koji su zabrinuti zbog uspona umjetne inteligencije u stvari ne obraćaju pozornost na ono što je doista važno, istaknuo je. Uvjeren je kako će države kombinaciju tehnologija prepoznavanja lica i umjetne inteligencije koristiti za kontrolu, nadzor i upravljanje ljudima.

Dobro poznaje umjetnu inteligenciju i sustave nadzora

Thiel bi trebao ponešto znati o tome. Prije tri godine Bloomberg je pisao kako Palantir zna sve o nama, a Thiel je uložio novac u Clearview AI, tvrtku koja se bavi tehnologijama prepoznavanja lica, i Anduril, startup u kojem razvijaju sustav za nadzor.

Jedan je od suosnivača PayPala i član nadzornog odbora Facebooka. Inače je poznat po zagovaranju libertarijanskih ideja i svjetonazora, a i podržavao je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa. Također je investirao u DeepMind, tvrtku za razvoj umjetne inteligencije koju je 2014. godine preuzeo Google za nešto više od 500 milijuna američkih dolara.

U Palantiru, čija je tržišna vrijednost procjenjena na 48 milijardi USD, razvijaju tehnologiju koju koriste obavještajne agencije i vlade za nadzor i otkrivanje sumnjivih obrazaca u javnim i privatnim bazama podataka. Među njihovim klijentima navodno su CIA, FBI i Američka vojska, piše CNBC.

Iako se o njoj puno pričalo (i često prikazivalo u negativnom svjetlu u filmovima kao što su Terminator i Ex Machina), opća umjetna inteligencija manje je u fokusu javnosti nakon što se shvatilo kako će vjerojatno trebati proći godine prije no što ćemo imati prilike vidjeti ozbiljniji napredak u njenom razvoju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next