Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kako je Poljska privukla Intelovih 4,6 mlrd. USD Istaknuto

Kako je Poljska privukla Intelovih 4,6 mlrd. USD

Treći po veličini poljski grad Wroclaw pobijedio je prošlog tjedna suparnike i postao dom sljedeće više milijardi američkih dolara vrijedne Intelove tvornice čipova u Europi.

Bio je to vrhunac dvogodišnje kampanje koja je obećavala subvencije, infrastrukturu, talente i djelić američkog života.

Suočena s neviđenom nestašicom poluvodiča, Europa nudi milijarde eura subvencija kako bi smanjila svoju ovisnost o Aziji.

Zauzvrat, Intel izdvaja velike iznose - Njemačka je već izborila 30 milijardi eura, a u Wroclaw će upumpati do 4,6 mlrd. USD za novu tvornicu poluvodiča.

Poljski uspjeh može se promatrati kao lekcija ustrajnosti, piše Reuters.

Impresionirali brzinom odgovora

Kampanja je krenula u srpnju 2021. godine. Vladini i lokalni dužnosnici više su se puta sastajali s Intelovim direktorima tijekom sljedeće dvije godine, često i online zbog pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19.

Od početka su ostavili pozitivan dojam na Intel brzinom kojom su odgovarali na upite i uklanjali prepreke.

Poljska agencija za ulaganja i trgovinu (PAIH) i Agencija za industrijski razvoj (ARP) odigrale su ključnu ulogu u tom procesu.

Usprkos uloženim naporima, Intel je u ožujku 2022. najavio kako će veliku tvornicu izgraditi u Njemačkoj, dok će u Poljskoj tek proširiti postojeći pogon u Gdanjsku.

Idući je na redu TSMC?

Poljska se nije dala pokolebati. Pod kodnim nazivom "Projekt IQ", vladini i lokalni dužnosnici u tajnosti su radili na strategijama za privlačenje proizvođača čipova.

Tim iz agencije koja promiče razvoj Wroclawa sastavio je prezentaciju ističući kvalitetu života, obiteljske objekte, škole, biciklističke staze, bazene te ekonomske i demografske podatke.

Voditelji Intela također su bili impresionirani Wroclawom kao domom poljskog prvaka u američkom nogometu i košarci.

Nova Intelova tvornica nalazit će se na parceli od 285 hektara, uz tvornicu čipsa kojeg proizvodi PepsiCo i tvornicu koja proizvodi prozore.

Ta će regija investirati u nove ceste do tvornice, električne autobuse, postrojenje za pročišćavanje vode i visokonaponske dalekovode.

Intelu je također dopušteno graditi zgrade visoke 50 metara, što je više od uobičajenog ograničenja od 20 metara.

Poljska se nada privući i druge proizvođače, kao što je primjerice TSMC. O tome se već pregovara.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next