Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska komisija želi 160 mlrd. € za ulaganja u tehnologije Istaknuto

Ursula von der Leyen Ursula von der Leyen Etienne Ansotte | Europska komisija

Europska komisija zatražila je od vlada država-članica unije izdvajanje dodatnih 10 milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine kako bi potaknuli ukupno 160 milijardi eura vrijedna ulaganja u ključne tehnologije, uključujući obnovljivu energiju.

Poziv dolazi u trenutku kada izvršna vlast Europske unije revidira dugoročni proračun bloka, koji iznosi oko jedan posto bruto društvenog proizvoda Unije i iz kojeg se financira različite zajedničke europske politike.

Revizija je neophodna kako bi se u zajednički proračun za razdoblje od 2021. do 2027. godine uračunali učinci globalne pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, ruske invazije na Ukrajinu, energetske krize, kao i neobuzdane inflacije i oštrog rasta kamatnih stopa.

Proračun Unije također nije predvidio oštro natjecanje između Europe, Sjedinjenih Država i Kine za najnovije "čiste" tehnologije za proizvodnju energije.

Deset milijardi € za četiri fonda

"Budućnost strateških industrija treba nastati u Europi", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predstavljajući poziv za izdvajanje više novčanih sredstava.

Nova šema trebala bi se zvati Strategic Technologies for Europe Platform (STEP) i pomoći će u razvoju mikroelektronike i kvantnog računarstva u Uniji, kao i obnovljivih izvora energije i skladištenja električne energije, između ostalog.

STEP bi trebao ojačati i uravnotežiti postojeće instrumente kako bi omogućio brzo raspoređivanje financijske podrške u korist poslovnog ulaganja, kao i usmjeravanje postojećih sredstava u ključna tehnološka polja.

Tako će, recimo, dodatnih tri milijarde eura dobiti program InvestEU. Pola milijarde bi otišlo u Horizon Europe, pet milijardi u Inovacijski fond i 1,5 milijardi u Europski obrambeni fond.

"S postojećim financiranjem i dodatnih 10 milijardi eura koje namjeravamo uložiti, cilj nam je doseći do 160 milijardi eura ulaganja u nadolazećim godinama", rekla je von der Leyen, dodajući da će se input višestruko povećati ulaskom privatnog kapitala, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next