Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Streaming je u SAD-u nadmašio tradicionalnu televiziju Istaknuto

Streaming je u SAD-u nadmašio tradicionalnu televiziju

Pandemija je dobro došla internetskim servisima za video streaming.

Prema podacima analitičke kuće Nielsen za svibanj ove godine, tijekom prošle godine Netflix, Hulu i srodni servisi došli su do šire publike nego prethodnih godina. Nekoliko tradicionalnih medijskih tvrtki također se počelo baviti streamingom, oslanjajući se na svoje poveće kataloge sadržaja. Stoga je gledanje streaminga u svim domovima u Sjedinjenim Državama doseglo razinu od 26 posto, navedeno je u istraživanju The Gauge.

Kablovska televizija i dalje prednjači s udjelom od 39 posto, dok je klasična televizija na trećem mjestu s 25 posto. Sve ostalo popunilo je preostalih devet posto.

Među streaming servisima prvo mjesto dijele Netflix i YouTube (po šest posto svaki). Slijede Hulu (tri posto), Amazon Prime Video (dva posto) i Disney+ (jedan posto), koji je ujedno i najmlađi - pokrenut je u studenom 2019. godine.

Svi ostali servisi i načini gledanja televizije su u preostalih osam posto. To, između ostalog, uključuje i DVD playere, primjerice. Još 2019. godine streaming je držao udio od oko 14 posto, da bi se lani popeo na oko 20 posto.

Promjena paradigme

U Nielsenu očekuju kako se takvo stanje stvari neće značajnije mijenjati niti nakon što pandemija mine. Štoviše, moguće je kako će internetski servisi za streaming privući još više gledatelja novim sadržajem u vlastitoj produkciji.

Uspon streaminga, piše CNN, upućuje na zaključak kako je i šira publika počela prihvaćati promjenu paradigme gledanja televizijskih sadržaja.

Ponajprije se to odnosi na mogućnost odlučivanja kad će pogledati sadržaje koji ih zanimaju, ali i mogućnost izbora koji će to sadržaji biti. Svi drugi načini su pasivniji, bilo potpuno ili u značajno većojj mjeri nego što je to slučaj s internetskim servisima za video streaming.

Nastavi li se trend prisutan tijekom zadnje dvije godine, uskoro bi taj način gledanja televizije mogao postati dominantnim u SAD-u.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next