Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Haker umalo uspio otrovati vodu za piće u SAD-u Istaknuto

Haker umalo uspio otrovati vodu za piće u SAD-u

Haker je 15. siječnja ove godine pokušao upasti u sustav za obradu vode koji opslužuje dijelove Zaljeva San Francisca u Sjedinjenim Državama.

Neimenovani i zasad nepoznati kriminalac dokopao se korisničkog imena i lozinke bivšeg zaposlenika tog sustava za TeamViewer, popularni program za upravljanje osobnim računalima na daljinu, navedeno je u izvješću agencije Northern California Regional Intelligence Center kojeg je objavio NBC News. Zlorabeći tu mogućnost pritupa, obrisao je računalne programe koje sustav koristi za pripremu pitke vode.

Upad je otkriven tek dan kasnije. U izvješću nije navedeno o kojoj se tvrtci radi, tek kako su po otkriću upada u njoj promijenili lozinke i ponovno instalirali obrisane programe.

Nije izolirani slučaj

Čini se kako nije riječ o izoliranom slučaju. Sličan napad zabilježen je nekoliko tjedana kasnije u Oldsmaru u američkoj saveznoj državi Floridi, tijekom kojeg je napadač podinuo razine lužine u vodi za piće do razine na kojoj je ona postala otrovnom za ljude. Srećom, jedan od zaposlenika primijetio je kako se kursor računalnog miša kreće samostalno po zaslonu i pravodobno reagirao kako bi spriječio moguću katastrofu.

Ranije je hakerski napad na cjevovod Colonial Pipeline obustavio na nekoliko dana dostavu goriva u istočni dio Sjedinjenih Država. Metom napada su bile i druge industrije, poput primjerice pakiranja mesa, kao i u više važnih dijelova opskrbnih lanaca. Ali, nijedan dosad nije predstavljao prijetnju velikom broju ljudskih života i zdravlju populacije u tolikoj mjeri kao što je to bio slučaj s udarom na sustave za obradu vode.

Sretna je okolnost to što su ti sustavi u SAD-u prilično decentralizirani. U pravilu pogonima za određeno područje upravlja jedna tvrtka, a na drugom druga pa je zahtjevno izvesti napad doista velikih razmjera. Ipak, pitanje je dana kad će posljedice biti fatalne pa se u istragu uključila američka agencija FBI.

Zasad nije poznato kako se haker dokopao korisničkih imena i lozinki za TeamViewer, ali su stručnjaci za računalnu sigurnost pronašli njih barem 11 na prodaju na tamnom webu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next