Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kraj ere: Reed Hastings odlazi sa čela Netflixa Istaknuto

Reed Hastings Reed Hastings re:publica | Wikipedia

Suosnivač Netflixa Reed Hastings dao je ostavku na mjesto glavnog izvršnog direktora te tvrtke. Njegov će posao preuzeti dugogodišnji partner Ted Sarandos i glavni izvršni direktor Greg Peters.

"Bilo je to vatreno krštenje, potaknuto COVID-om i nedavnim izazovima našem poslovanju. Peters i Sarandos su se nevjerojatno dobro snašli, pa upravni odbor i ja vjerujemo kako je pravo vrijeme za promjenu vodstva", naveo je Hastings u priopćenju za javnost.

Ostavka, koja je stupila na snagu odmah, uslijedila je nakon što je Netflix od listopada do prosinca 2023. godine dodao 7,66 milijuna novih pretplatnika. Time je nadmašio očekivanja analitičara (4,57 milijuna), ali je rezultat i dalje slabiji od prošlogodišnjih 8,3 milijuna.

Kraj dugogodišnje smjene na vrhu

Sarandos i Peters će obojica biti glavni izvršni direktori Netflixa, dok će Hastings postati izvršni predsjednik tvrrtke. Time je dovršena smjena na vrhu tvrtke koja je bila dugo pripremana, a koja je inicirana promaknućem Petersa i Sarandosa u srpnju 2020. godine.

Do kraja ovog tromjesječja Netflix bi trebao ostvariti umjeren rast broja pretplatnika i četiri posto veće prihode nego u isto vrijeme lani, uz pomoć novih izvora poput pretplate uz prikaz oglasa, koja je od studenog 2022. prisutna u 12 država.

Također se očekuje kako će pritisnuti korisnike koji dijele lozinke za pristup tom servisu za internetski streaming video sadržaja. Do kraja ožujka bi im trebao ponuditi nove značajke kako bi ih nagovorio na plaćanje pretplate.

Peters očekuje kako to neće biti univerzalno popularan potez - prije usporediv s povećanjem cijene, zbog kojeg dolazi do većeg broja otkazivanja. No, uvjeren je kako će s vremenom se to isplatiti jer će donijeti dodatni prihod, piše Reuters.

Krajem prosinca prošle godine Netflix je imao 231 milijun pretplatnika. Serija "Wednesday" postala je treća najgledanija u povijesti te tvrtke. Hitovi su bili i "Glass Onion" te dokumentarac o britanskoj kraljevskoj obitelji "Harry & Meghan".

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next