Biz Tech web portal powered by vidi logo2

TikTok više nego udvostručio prihode, ipak poslovao s gubitkom Istaknuto

TikTok više nego udvostručio prihode, ipak poslovao s gubitkom

Prihodi ByteDancea, kineske tvrtke u čijem je vlasništvu popularna aplikacija TikTok, tijekom prošle su se godine više nego udvostručili.

Kako piše CNBC, ByteDance je u 2020. godini uprihodio 34,3 milijarde američkih dolara, 111 posto više nego u godini prije. Bruto zarada narasla je za 93 posto, na 19 mlrd. USD.

Krajem prošle godine imali su 1,9 mlrd. aktivnih korisnika diljem svijeta na svim svojim platformama. Uz TikTok tu su još i kineska inačica te aplikacije Douyin, aplikacija za agregaciju vijesti Toutiao i druge.

Brz rast objašnjava zašto mnogi procjenjuju tržišnu vrijednost te tvrtke na više od sto mlrd. USD. Nedavno su zaposlili bivšeg direktora Xiaomija Shoua Zi Chewa kao šefa financija, što je protumačeno kao znak priprema za javnu ponudu dionica. Ipak, 2020. godinu su završili s operativnim gubitkom od 2,1 mlrd. USD.

U 2019. su ostvarili operativni profit u visini od 684 milijuna USD. Razliku se uglavnom pripisuje trošku kompenzacije udjelničara po dionici.

Smjena na čelu

ByteDance je uspio požnjeti uspjeh na međunarodnom tržištu s TikTokom. Ključni dio prihoda koji ostvaruju od te aplikacije za kratke video zapise dolazi od oglašavanja. Ali, počeli su ulaziti i u druga područja poput računalnih igara, pri čemu su ušli u okršaj drugim kineskim tehnološkim divovima poput primjerice Tencenta.

S druge strane, život im je zagorčavala administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koja je prošlog kolovoza naložila izdvajanje TikTokovog poslovanja za tržište Sjedinjenih Država u zasebnu tvrtku. Iako je bilo zainteresiranih, tijekom ove godine planovi o prodaji TikToka navodno su odgođeni do daljnjeg.

Ni kod kuće nije bilo mira. ByteDance je bio zahvaćen širom akcijom regulatornih tijela usmjerenom protiv kineskog tehnološkog sektora zbog nezakonitog prikupljanja osobnih podataka korisnika. 

Do kraja godine suosnivač te tvrtke Zhang Yiming trebao bi prepustiti poziciju glavnog izvršnog direktora sadašnjem prvom čovjeku kadrovske službe Liangu Rubou. Yimming neće napustiti ByteDance već će preuzeti drugu ključnu stratešku ulogu u toj tvrtci.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next