Menu

Hrvatske tvrtke traže jednog IT-evca čak četiri mjeseca Istaknuto

Ilustracija Ilustracija

Tvrtke u hrvatskoj bilježe sve bržu fluktuaciju IT stručnjaka te sve teže pronalaze zamjenu koja bi adekvatno popunila slobodno radno mjesto, pokazalo je istraživanje ITBIU. Cilj ovomjesečnog istraživanja Information Technology Business Unit-a (ITBIU) analitičko-istraživačkog odjela poslovnog IT portala ITBIZCRUNCH.com bio je usmjeren ka analizi fluktuacije kvalitetnih IT stručnjaka kojom bismo potvrdili trend sve učestalijeg odljeva kvalitetnog IT kadra iz tvrtki u Hrvatskoj. Izgleda da su IT stručnjaci postali imuni na uobičajene trendove na tržištu rada te se sve više ponašaju kao luksuzna "dobra" do kojih je sve teže doći. U ovomjesečnom istraživanju obuhvaćeni su CIO mangeri hrvatskih ne tehnoloških tvrtki mikro, manje i srednje veličine. Istraživanje je proveo ITBIU (IT Business Intelligence Unit) za VIDI.BIZ, metodom anketiranja. 

Istraživanje je pokazalo kako se tvrtke sve više susreću sa odljevom, a samim time i nedostatkom kvalitetnog IT kadra što je potvrdilo 62,5 % ispitanih voditelja IT odjela. Takva situacija je primorala tvrtke na konstantne promjene na pozicijama u IT-u. Ispitanici kao razlog sve učestalijem odljevu kvalitetnog kadra najčešće navode neadekvatna primanja IT stručnjaka u odnosu na opseg posla koji zbog loše organizacije čini zaposlenika preopterećenim te mu stvara nezadovoljstvo. Često se pritom veći naglasak stavlja na aspekt preopterećenost i neadekvatno raspoređenih zaduženja nego li na novčani aspekt. IT stručnjaci koji prema istraživanju čine najveći udio u fluktuaciji radnih mjesta su svestrani IT manageri, potom senior developeri, programeri, konzultanti.

Potvrdilo se kako je IT odjelima sve teže doći do IT stručnjaka koji svojim kompetencijama potpuno zadovoljavaju postavljene kriterije. Čak 71 % ispitanih potvrdilo je kako nisu lako pronašli traženu osobu za oglašeno radno mjesto u IT-u te su bili primorani ili spustiti kriterije ili produljiti natječaj. Također smo saznali kako se prosječno trajanje procesa selekcije do potpunog i konačnog zaposlenja kreće od 2 do u nekim slučajevima vrlo dugih 4 mjeseca.

Na pitanje smatraju li većom preprekom pronalazak odgovarajućeg vrhunskog IT stručnjaka ili zadržavanje IT stručnjaka na odgovarajućem radnom mjestu, odgovori su pokazali da 57 % voditelja IT odjela još uvijek više muči kako doći do novih IT stručnjaka nego kako ih zadržati.

Ipak svi ispitanici konstatiraju kako bi se zbog povećanog odljeva trebalo raditi i na tome da se IT stručnjake zadrži određenim mjerama. Kao najznačajnije mjere kojima bi ispitani voditelji IT odjela u tvrtkama zadržali svoje najcjenjenije IT stručnjake su rekonstrukcija organizacije posla, , one2one razgovori i kontinuirano praćenje potreba i zadovoljstva zaposlenika, mogućnost stimulacija i poticajnijih plaća, rad na ugodnoj i pozitivnoj radnoj okolini te mogućnosti za napredovanjem.

ITBIU za VIDI.BIZ istraživanja se rade jednom mjesečno (N=150) u bazi od 1000 IT managera hrvatskih srednjih i velikih tvrtki kojima osnovna djelatnost nisu informacijske tehnologije već ih koriste kao dio svojih poslovnih procesa ili se rade u bazi IT tvrtki i srodnih tehnološki orijentiranih mikro, malih i srednjih tvrtki registriranih u Republici Hrvatskoj. Neka ITBIU istraživanja su naručena od strane drugih zainteresiranih subjekata pa se rezultati istih neće javno objavljivati ukoliko to naručitelj istraživanja nije izrijekom dopustio te se tako javno objavljena mogu koristiti i prenositi uz naznaku izvora ITBIU za VIDI.biz s postavljenim linkom na izvor kao što je ova objava.

na vrh članka

Više vijesti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

 

Biz Tech web portal by vidi20.jpg