Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Najboljih 100 hrvatskih hi-tech proizvodnih tvrtki po kriteriju godišnje DOBITI za 2018. godinu Istaknuto

Najboljih 100 hrvatskih hi-tech proizvodnih tvrtki po kriteriju godišnje DOBITI za 2018. godinu

Tko od visoko-tehnoloških tvrtki po kriteriju godišnje dobiti u prvih 100 u kategorijama 2630, 2620, 2640, 2611, 2651, 2660 po NKD-u za godinu 2018?

Naša perjanica među visoko-tehnološkim tvrtkama u kategoriji proizvođača, Ericsson Nikola Tesla na svoj značajan jubilej proslave 70 godina postojanja, pokazala je robustnost ali i dobre vizije svog poslovanja te značajno povećala svoju dobit za čak 74% u odnosu na lani na nevjerojatnih 111.888,00 kuna. Tvrtke na ovom popisu proizvođača, poput M sana, CS computersa i drugih koji su zapravo veletrgovci i distributeri IT opreme, ovisni o velikim natječajima, oštro su pali sa dobiti u odnosu na prethodnu godinu. Takvi rezultati još ne pokazuju trend njihovog poslovanja već možda samo iznimku no poslovanje takvih tvrtki ipak treba sagledavati prije svega u kontekstu prodaje računalne opreme i usluga integracije koja pomalo posustaje, a ne proizvodnje koja očito ima trend rasta posebno među tvrtkama koje su orijentirane izvozu i nisu oslonjene na velike javne natječaje u RH poput tvrtki: Carel Adria d.o.o. iz Labina, Šmit electornic iz Kutine, Inter-net d.o.o. iz Zagreba, TDK Croatia d.o.o. iz Kutine, Selk d.o.o. iz Kutine, Byte lab grupa d.o.o. iz Zagreba, Codel d.o.o. iz Zagreba i mnogi drugi.

U prvih 100 u ovoj kategoriji, neke tvrtke su pale po kriteriju dobiti u odnosu na lanjske rezultate no ukupan iznos dobiti izražen u kunama među prvih 100, čak je 30% veći u odnosu na lani i tome nije doprinio samo Ericsson Nikola Tesla već i mnoge druge tvrtke s ove liste.

Ako izuzmemo dva najveća poslodavca u ovoj kategoriji, Ericsson NIkola Tesla d.d. koji zapošljava 2401 te SELK d.d. iz Kutine koji ima 782 djelatnika, prosjek broja zaposlenih u top 100 hrvatskih hi-tech proizvodnih tvrtki je 20 što govori o velikoj dodanoj vrijednosti po zaposleniku i potencijalu daljnjeg rasta s obzirom na mogućnost akumuliranja kapitala za daljnje investicije.

Proizvodne tvrtke uglavnom su se centralizirale oko glavnog grada Hrvatske i njegove okolice. Prve tri tvrtke po kriteriju dobiti smještene su u Zagrebu. Ukupno gledano, 55 % tvrtki s liste od top 100 ima sjedište u Zagrebu, no ako se uključi i okolica Zagreba tada se postotak tvrtki povećava na čak 62%.

Uspoređujući rast ili pad dobiti 2018-te u odnosu na 2017-tu, čak 69 % tvrtki na ovoj listi top 100, ima povećanje dobiti. Važno je naglasiti da je od tih 69% njih 31% ostvarilo povećanje dobiti preko 100 %.

Hrvatsku hi-tech industriju i dalje predvodi Ericsson Nikola Tesla no mnoge druge tvrtke također značajno rastu i grade značajan budući ekosustav hrvatske visoko-tehnološke proizvodnje.

Detaljniji opis djelatnosti nekih tvrtki možete pratiti na našim poslovnim informativnim servisima www.itbizcrunch.com te www.whoiswhoinit.com kroz javne objave i detaljne opise njihovih djelatnosti i proizvoda ali nagrada i priznanja koja im se dodjeljuju u našim stručnim programima evaluacije i nagrađivanja kroz projekte: ICT GOLD AWARD, 50UP!, Supertec employer, ICT verified supplier.

Zanima li Vas poredak TOP 100 hrvatskih hi-tech proizvođača tvrtki po kriteriju ukupne godišnje DOBITI posjetite ovu poveznicu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next