Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk želi umjetnu inteligenciju koja će tražiti istinu Istaknuto

Elon Musk želi umjetnu inteligenciju koja će tražiti istinu Steve Jurvetson/Wikipedia

Glavni izvršni direktor Twittera Elon Musk najavio je kako želi stvoriti treću opciju na tržištu generativne umjetne inteligencije, tvrtku koja bi mogla izazvati OpenAI i Google.

Razmišlja o pokretanju projekta koji bi se zvao TruthGPT, s ciljem stvaranja "umjetne inteligencije koja u najvećoj mogućoj mjeri traži istinu i pokušava razumjeti prirodu svemira", za koju se nada kako će "učiniti više dobrog nego zla".

Musk je priznao kako se u takav pothvat upušta kasnije nego njegovi suparnici, što vidi kao značajan hendikep. Ipak, želi se time baviti jer je zabrinut radi smjera u kojem se umjetna inteligencija razvija i prijetnje koju bi taj razvoj mogao predstavljati čovječanstvu.

Što će umjetna inteligencija raditi u Twitteru?

Kao što to često biva s tim ekscentričnim milijarderom, nije jasno u kojoj mjeri doista ozbiljno misli, kao ni koliko su njegovi planovi daleko odmakli u realizaciji.

Ali, nagađanja o njegovim ambicijama postala su sve češća nakon što je predao dokumentaciju za registraciju tvrtke X.AI, navodno kupio tisuće procesorskih jedinica i angažirao istraživače iz Googleovog laboratorija DeepMind za javnosti zasad nepoznat projekt u Twitteru.

Nije jasno jesu li ti potezi međusobno povezani, no Musk je dosad često premještao zaposlenike po svojim tvrtkama, sukladno procjeni o tome gdje bi mogli biti potrebni.

Bio je jedan od prvih investitora u OpenAI, tvrtku koja je krajem prošle godine privukla pozornost šire javnosti svojim robotom ChatGPT, temeljenim na velikim jezičnim modelima, koji može razgovarati s korisnicima i odgovarati na njihova pitanja, sastavljati eseje...

Musk je financijski potpomogao pokretanje te tvrtke 2015. godine, ali se kasnije razišao s drugim investitorom Samom Altmanom, navodno oko toga tko će voditi OpenAI.

Nedavno je kritizirao OpenAI zbog izdvajanja komercijalnog dijela poslovanja i suradnje s Microsoftom. Microsoft, koji je već bio uložio milijardu američkih dolara u taj projekt i nedavno najavio višestruko povećanje te investicije.

Iako nije poznato što Musk planira s umjetnom inteligencijom za Twitter, dao je naslutiti kako je u pripremi značajka koja bi korisnicima te platforme omogućila šifriranje njihovih izravnih poruka. Ta bi se značajka - o kojoj se nagađa već godinama - trebala pojaviti "ne kasnije od sljedećeg mjeseca".

Musk je ranije bio rekao kako Twitter treba ponuditi enkripcijsku zaštitu poruka kakvu ima aplikacija Signal, piše Engadget.

Nakon OpenAI-ja i Googlea, u arenu umjetne inteligencije ušao je i Amazon Web Services, s paketom tehnologija za razvoj robota za brbljanje i generiranje slika.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next