Biz Tech web portal powered by vidi logo2

OpenAI otkrio SearchGPT: tražilicu pogonjenu umjetnom inteligencijom Istaknuto

OpenAI otkrio SearchGPT: tražilicu pogonjenu umjetnom inteligencijom

OpenAI najavio je novi prototip tražilice pogonjene umjetnom inteligencijom pod nazivom SearchGPT. Ovim potezom tvrtka ulazi na konkurentno tržište tražilica kojim Google dominira desetljećima.

Na svojoj web stranici, OpenAI opisao je SearchGPT kao “privremeni prototip novih AI značajki pretraživanja koje vam pružaju brze i pravovremene odgovore s jasnim i relevantnim izvorima.” Tvrtka planira testirati proizvod s 10.000 početnih korisnika, a zatim ga integrirati u ChatGPT nakon prikupljanja povratnih informacija.

Pokretanje SearchGPT dolazi usred rastuće konkurencije u području tražilica pogonjenih umjetnom inteligencijom. Google, svjetski dominantna tražilica, nedavno je počela integrirati AI sposobnosti u svoju platformu. Drugi startupi, poput Perplexity kojeg podržava Jeff Bezos, također su se usmjerili na izazivanje Googlea i promoviraju se kao “odgovorne tražilice” koje koriste AI za sažimanje interneta.

Porast tražilica pogonjenih umjetnom inteligencijom bio je kontroverzan. Prošlog mjeseca, Perplexity se suočio s kritikama zbog sažimanja priča iz Forbesa i Wireda bez adekvatne atribucije ili povratnih veza na publikacije, kao i ignoriranja robots.txt datoteka, koje web stranice koriste da bi rekle pretraživačima da prestanu s prikupljanjem podataka. Izdavač Wireda, Condé Nast, navodno je poslao pismo o prekidu i odustajanju Perplexityju, optužujući ga za plagijat.

Možda zbog ovih napetosti, čini se da OpenAI zauzima suradnički pristup sa SearchGPT-om. Blog objava tvrtke naglašava da je prototip razvijen u suradnji s raznim novinskim organizacijama te uključuje citate izvršnih direktora The Atlantic i News Corp, dvaju od mnogih izdavača s kojima je OpenAI sklopio licencne ugovore.

“SearchGPT je dizajniran kako bi korisnicima pomogao u povezivanju s izdavačima kroz istaknuto navođenje i povezivanje s njima u pretragama,” stoji u blog objavi tvrtke. “Odgovori imaju jasnu, unutarrednu, imenovanu atribuciju i linkove tako da korisnici znaju odakle dolaze informacije te mogu brzo pristupiti dodatnim rezultatima u bočnoj traci s linkovima na izvore”. OpenAI je također istaknuo da će izdavači imati kontrolu nad načinom na koji je njihov sadržaj prikazan u SearchGPT-u i mogu se odlučiti protiv korištenja njihovog sadržaja za treniranje modela OpenAI-a, dok će i dalje biti prikazani u rezultatima pretrage.

Sučelje SearchGPT-a sadrži istaknut tekstualni okvir s pitanjem korisnicima, "Što tražite?" Za razliku od tradicionalnih tražilica poput Googlea koje pružaju popis linkova, SearchGPT kategorizira rezultate s kratkim opisima i vizualima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next