Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Proizvođač Angry Birds prodan za 706 mil. € Istaknuto

Proizvođač Angry Birds prodan za 706 mil. €

Japanski holding Sega Sammy preuzet će tvrtku Rovio Entertainment, proizvođača serijala videoigara Angry Birds za 706 milijuna eura.

Uprava Rovia odobrila je preuzimanje, pa će biti riječ o prijateljskoj akviziciji.

Sega Sammy je japanska globalna holding kompanija nastala spajanjem giganta videoigara Sega i Sammy Corporation 2004. godine.

Sega je proizvela nekoliko franšiza videoigara. Vjerojatno je najpoznatija po liku ježa Sonica, prema kojem su snimljena dva dugometražna filma. Sammy razvija i prodaje zabavne arkadne strojeve.

Loša investicija?

Rovio ima oko 550 zaposlenih u osam studija diljem svijeta.

Prema njihovim podacima, Angry Birds je bila prva igra za mobitele koja je preuzeta milijardu puta. Ukupno su dosad njihove igre preuzete pet milijardi puta, a po serijalu Angry Birds su napravljena i dva filma.

Za Segu je Rovio zanimljiv zbog toga što odlično poznaje tržište mobilnog igranja, a i žele njihovu mobilnu platformu za igranje Beacon.

Očekuju kako će vrijednost globalnog tržišta igara porasti na 263,3 milijarde američkih dolara do 2026. godine, od čega će 56 posto činiti igre za mobitele.

Prihodi tvrtke Rovio porasli su na 317,7 milijuna eura u 2022. godini, s 272,3 milijuna eura u 2020. Ali, u istom je razdoblju njegova operativna dobit pala s 42,5 na 28,6 mil. eura.

Rovio je imao tržišnu vrijednost od 707 mil. USD do zatvaranja trgovanja u petak. Donice tvrtke skočile su za gotovo 18 posto u ponedjeljak nakon dogovora sa Segom.

Ali, dionice Sega Sammyja su pale za 4,2 posto. Analitičari procjenjuju kako je brend Angry Birds - iako je globalno poznat - već prošao svoj vrhunac, piše Reuters.

U siječnju ove godine izraelska tvrtka Playtika ponudila je 683 mil. eura za Rovio, ali su pregovori otkazani u ožujku, vjerojatno nakon što je postignut dogovor sa Sega Sammyjem.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next