Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Michael Dell o umjetnoj inteligenciji: Priče o usporavanju su uvelike pretjerane Istaknuto

Michael Dell o umjetnoj inteligenciji: Priče o usporavanju su uvelike pretjerane

Osnivač i izvršni direktor Dell Technologies (DELL) Michael Dell smatra da su priče o smanjenju potrošnje na umjetnu inteligenciju uvelike pretjerane.

"Uvijek postoje prepreke na putu kada lansirate raketu i stvarate nove mogućnosti. Imate nove cikluse proizvoda. Imate nova predstavljanja stvari. Neki kupci žele postojeće proizvode brže. Neki žele pričekati novi. Imamo sve navedeno," rekao je Dell za Yahoo Finance na Citi TMT konferenciji u New Yorku u srijedu.

"Ali šira slika ovdje je vrlo, vrlo jasna, a to je da postoji ogromna potražnja. Raste. Širi se od hyperscalera do pružatelja usluga, do poduzeća, komercijalnog sektora, suverene AI, ugrađene AI, do rubnih uređaja, maloprodaje, proizvodnje, vašeg računala, ovdje, tamo i svugdje," dodao je.

dtw-msd-on-stage-may-20-2024-1011.jpg

Dellovo drugo tromjesečje naglasilo je zašto su dionice ovog tehnološkog diva porasle impresivnih 45% ove godine, dijelom jer se smatra ključnim igračem u izgradnji američke AI infrastrukture.

Tvrtka je izjavila da je u tromjesečju ostvarila 3,1 milijardu dolara prihoda od prodaje AI poslužitelja, gotovo dvostruko više od 1,7 milijardi zarađenih u prethodnom tromjesečju.

Prodaja u odjelu za infrastrukturna rješenja (ISG) tvrtke porasla je za 38%, dosegnuvši 11,65 milijardi dolara. Prodaja AI rješenja bilježi se u segmentu ISG-a.

Dellov odjel za rješenja za klijente — koji uključuje prodaju računala i prijenosnih računala — zabilježio je pad prodaje od 4%, na 12,41 milijardu dolara. Prodaja potrošačima pala je za 22%, na 1,86 milijardi dolara, dok je komercijalno poslovanje ostalo stabilno na 10,6 milijardi dolara.

"Ono što organizacije uviđaju jest da je ovo povijesna prilika da učine svoje poslovanje znatno produktivnijim i učinkovitijim, dok istovremeno preoblikuju svoje poslovanje s obzirom na sve ove mogućnosti", rekao je Dell, koji je tvrtku osnovao 1984. godine.

Uglavnom, Wall Street ostaje optimističan u vezi Dellovih dionica zbog njegove povezanosti s AI tehnologijom i zato što se čine prejeftinima da bi ih se ignoriralo.

"Kombinirajući prilike za prihod [od AI] u srednjem roku — što povećava vidljivost dvoznamenkastog rasta prihoda za osnovno poslovanje, i kontinuirani fokus na operativne troškove, vidimo snažnu putanju rasta zarade [za Dell] koja nije u potpunosti prepoznata u P/E multiplikatoru od 13x po kojem se dionice trenutno trguju," rekao je JPMorganov analitičar Samik Chatterjee u bilješci za klijente.

Chatterjee je ponovio ocjenu "Overweight" za Dellove dionice, što je ekvivalent preporuci za kupnju.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next