Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Intel odgađa početak proizvodnje u Njemačkoj Istaknuto

Intel odgađa početak proizvodnje u Njemačkoj

Intel je odustao od prvotno najavljenog datuma otvaranja tvornice procesora u Magdeburgu u Njemačkoj.

Novi je pogon u gradu na istoku Njemačke trebao biti otvoren tijekom prve polovice 2023. godine. Ali, to je dovedeno u pitanje jer američki div u proizvodnji poluvodiča želi više javnih subvencija.

Tvornica čipova u Magdeburgu ključna je za planove Njemačke i Europske unije, prema kojima bi države Starog kontinenta trebale postati otpornijima na nestašice elektroničkih komponenti uslijed povećanja domaće proizvodnje. Pandemija koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 i ruska invazija Ukrajine pokazale su koliko osjetljivi mogu biti dugi lanci opskrbe koji se protežu po cijelom svijetu.

Nagli rast troškova

Intelu je planove za Europu, piše Reuters, pomrsio nagli porast cijena energenata i sirovina. Izvorno su računali na troškove od 17 milijardi eura, ali oni su sad bliži iznosu od 20 milijardi eura. Također su u obrazloženju odluke o odgodi pokretanja proizvodnje ukazali na povećane geopolitičke izazove i pad potražnje za poluvodičima.

Osim u Magdeburgu, Intel je otvaranje novih proizvodnih pogona bio dogovorio i u gradu Vigasiu, na sjeveroistoku talijanske regije Veneto. U ožujku ove godine Intel je najavio kako planira potrošiti do 80 milijardi eura tijekom narednih deset godina na proširenje proizvodnih kapaciteta u Europi.

Vigasio je odabran, između ostalog, i zbog toga što je dobro povezan s Magdeburgom. Početna investicija iznosi 4,5 mlrd. eura i trebala bi otvoriti pet tisuća novih radnih mjesta. Taj bi pogon s proizvodnjom trebao krenuti između 2025. i 2027. godine.

Intel je sredinom listopada najavio veliko smanjenje broja zaposlenih i potvrdio zaokret poslovnog modela prema proizvodnji procesora za vanjske naručitelje. U isto je vrijeme broj isporučenih osobnih računala zabilježio najgori pad od '90-tih godina prošlog stoljeća.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next