Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Epic Games mora platiti pola mlrd. USD globe zbog Fortnitea Istaknuto

Epic Games mora platiti pola mlrd. USD globe zbog Fortnitea

Epic Games, izdavač popularne računalne igre Fortnite, pristao je platiti 520 milijuna američkih dolara kako bi se nagodio s američkim vlastima.

Regulatorna agencija Federal Trade Commission optužila je Epic Games za zavaravanje milijuna igračica i igrača, među kojima je bilo djece i tinejdžera, kako bi ih se navelo na kupovinu koju nisu planirali.

Time su se u Epicu ogriješili o američki Zakon o zaštiti dječje privatnosti online (Children’s Online Privacy Protection Act, COPPA) jer su prikupljali osobne informacije o djeci mlađoj od 13 godina bez pristanka njihovih roditelja kojeg je moguće provjeriti.

Bit će 20 godina pod nadzorom

Regulatori su Epicu zamjerili to što je djeci omogućena vrlo jednostavna kupovina u igri bez roditeljske dozvole, što je dovelo do više od milijun pritužbi na neočekivane troškove. Također su otežali otkazivanje kupovine, tako što su tu opciju zakopali na dnu zaslona i od korisnika tražili da pritisnu i zadrže pritisak na tipkama njihovih kontrolera kako bi postupak bio okončan.

Uz to, Epic je optužen kako poče tne postavke i komunikacija u igri izlažu djecu uznemiravanju i zlostavljanju.

To je najveća globa koju je FTC dosad odrezao radi kršenja COPPA-e, piše CNN. Od spomenutih 520 mil. USD vlastima će biti isplaćeno 275 mil., a oštećenim korisnicima 245 mil. USD.

Komentirajući odluku na svom službenom blogu, u Epicu su naveli kako sporazum o nagodbi odražava evoluciju primjene američkih zakona na industriju video igara. Ustvrdili su kako su nagodbu prihvatili jer žele biti među predvodnicima zaštite potrošača, između ostalog.

Prema odredbama sporazuma, Epic se više ne smije upuštati u naplatu bez odobrenja i druge prakse koje se ne smatra prihvatljivima. Ne smiju ni korisnicima onemogućiti pristup njihovim korisničkim računima u slučaju zahtjeva za povrat novca zbog neželjenih troškova.

Pristali su i izravno pitati korisnike Fortnitea smiju li pohraniti njihove podatke o plaćanju kako bi ih se koristilo u budućnosti. Ta je značajka već upogonjena, skupa s posebnim izdanjem Fortnitea za mlađe igrače koje omogućava pristup određenim značajkama dok čekaju dozvolu roditelja, ali ograničava pristup chatu i plaćanju.

Sporazum o nagodbi će biti na snazi 20 godina od trenutka usvajanja.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next