Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Bivši predsjednik Theranosa osuđen na blizu 13 godina zatvora Istaknuto

Bivši predsjednik Theranosa osuđen na blizu 13 godina zatvora

Bivši predsjednik startupa Theranos Ramesh "Sunny" Balwani osuđen je na 12 godina i 11 mjeseci zatvora zbog prijevare investitora i pacijenata.

Porota je Balwanija u srpnju 2022. godine proglasila krivim po dvije točke optužnice zbog urote i deset točaka zbog prijevare.

Tužitelji su tvrdili kako se 57-godišnji Balwani urotio s Elizabeth Holmes kako bi obmanuo ulagače u Silicijskoj dolini i uvjerio ih kako njihov startup ima revolucionarnu tehnologiju koja pomoću minijaturnih strojeva omogućava precizno obavljanje niza testova temeljem male količine krvi.

Tužiteljstvo tražilo veću kaznu

Ali, ispostavilo se kako se Theranos potajno oslanjao na tradicionalne metode testiranja i pacijentima dao netočne rezultate. Startup koji je u jednom trenutku vrijedio devet milijardi američkih dolara razotkrio je Wall Street Journal nizom članaka objavljenih tijekom 2015. godine.

Holmesova, koja je tvrtku pokrenula kao studentica, privukla je ogromnu pozornost medija te postala poznata i slavna. No, nakon što je prijevara razotkrivena optužena je, skupa sa svojim bivšim ljubavnikom Balwanijem, tijekom 2018. godine.

Suđenja nekadašnjem paru su razdvojena nakon što je Holmes rekla kako će svjedočiti o tome kako ju je Balwani zlostavljao dok su bili u vezi. On je porekao te tvrdnje.

Danas 38-godišnja Holmes, trenutno u drugom stanju, presudu porote dobila je u siječnju 2022., za četiri točke prijevare i urotu, ali je oslobođena od optužbe za prijevaru pacijenata. Za to je krajem studenog dobila nešto više od 11 godina zatvora.

Tužiteljstvo je, piše Reuters, za Balwanija tražilo 15 godina zatvora, tvrdeći kako je znao da su Theranosovi testovi netočni jer je nadgledao rad njegovih laboratorija. Usprkos tome, dao je prednost financijskom stanju tvrtke nad zdravljem pacijenata.

Obrana je, pak, tvrdila kako je Balwani htio svijet učiniti boljim te kako nije bio motiviran slavom ili pohlepom.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next