Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Domaći IT sektor je među prioritetima Strategije pametne specijalizacije Istaknuto

Domaći IT sektor je među prioritetima Strategije pametne specijalizacije

Hrvatski ICT sektor je uvršten među sedam ključnih tematskih prioritenih područja za poticanje istraživanja, razvoja i inovacija u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Dobio je svoje mjesto u Strategiji pametne specijalizacije, dokumentu o kojem je nedavno pokrenuto javno savjetovanje putem platforme e-Savjetovanja.

"Nemali je ovo uspjeh za sve aktivno uključene koji su morali temeljito elaborirati i dokazati pred Europskom komisijom, Svjetskom bankom i drugima da je i ICT spreman za promjene", naveo je u objavi na Linkedinu Hrvoje Balen, osnivač i suvlasnik Algebre.

"Mnogi će u ovoj specijalizaciji prepoznati tek mogućnost povlačenja EU sredstava, no sredstva će prvenstveno biti namijenjena promjeni samog sektora i industrije, gdje je cilj napraviti kvalitetan odmak od servisnih usluga, od kojih danas žive mnoge uspješne ICT firme, prema stvaranju vlastitih platformi i digitalnih proizvoda, koji donose znatno veću dodanu vrijednost, veću mogućnost rasta i skaliranja firmi, rast globalne konkurentnosti te još bolje mogućnosti izvoza", dodao je Balen.

Hrvatska još zaostaje po konkurentnosti i inovativnosti

Strategija pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2020. godine (S3) usvojena je u ožujku 2016. godine.

Postojanje nacionalne ili regionalne strategije pametne specijalizacije bio je uvjet za pristup financiranju istraživanja, razvoja i inovacija (IRI), kako bi se resursi koncentrirali na ograničeni skup istraživačkih i inovacijskih prioriteta te poticala privatna ulaganja u IRI.

Prvi ciklus provedbe programa pametne specijalizacije u Lijepoj našoj je u završnoj fazi. Strategiju se nakon usvajanja ponajprije koristilo kao alat za povlačenje sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u IRI.

Mjere Strategije su većinom u provedbi, no njezini se ishodi tek trebaju ostvariti. Zasad se čini kako, bez obzira na određena poboljšanja, Hrvatska još uvijek zaostaje u pogledu konkurentnosti i inovativnosti.

Nova S3 uzima u obzir stečena iskustva, naučene lekcije i dostupne dokaze kako bi se postigla značajna poboljšanja u sljedećem ciklusu provedbe programa pametne specijalizacije, navedeno je u pratećem dokumentu javnog savjetovanja.

U razdoblju od 2021. do 2027. godine S3 do 2029. ima za cilj doprinijeti ostvarivanju cilja kohezijske politike "Pametnija Europa" kroz inovacije i podršku gospodarskoj transformaciji i modernizaciji te industrijskoj tranziciji regionalnih gospodarstava, i na taj način poduprijeti provedbu strateških ciljeva Republike Hrvatske definiranih Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030. godine.

Zadržala je iste tematske prioritete, ali namjerava usavršiti i odrediti njihov opseg, transformacijski cilj i programski okvir.

Također,pripremljeni su planovi za industrijsku tranziciju Jadranske, Panonske i Sjeverne Hrvatske, što čini osnovu i okvir za prilagođenu potporu za regije koje su ispod 75 posto prosjeka razvijenosti Europske unije i ciljana ulaganja koja se temelje na regionalnim specifičnostima lokacija za industrijsku tranziciju u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. - 2027.

U višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027. strategije pametne specijalizacije tretiraju se kao uvjeti koji omogućuje povlačenja sredstava za istraživanje, razvoj i inovacije iz fondova EU.

Među traženim ciljevima su:

  • razvoj i jačanje istraživačkih i inovacijskih kapaciteta te primjena naprednih tehnologija
  • iskorištavanje koristi digitalizacije za građane, poduzeća, istraživačke organizacije i tijela javne vlasti
  • jačanje održivog rasta i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i otvaranje radnih mjesta u njima, među ostalim i kroz produktivna ulaganja
  • razvoj vještina za pametnu specijalizaciju, industrijsku tranziciju i poduzetništvo
  • jačanje digitalne povezivosti.

Više: Savjetovanje o prijedlogu nacrta Pametne specijalizacije do 2029.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next