Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nizozemci oglobili Binance s 3,3 milijuna eura Istaknuto

Nizozemci oglobili Binance s 3,3 milijuna eura

Binance, najveća svjetska mjenjačnica kriptovaluta, mora u Nizozemskoj platiti 3,3 milijuna eura globe.

Kaznu je Binanceu odrezala Nizozemska središnja banka zbog toga što je ta tvrtka poslovala u Nizozemskoj bez dozvole.

U De Nederlandsche Bank su se na taj korak odlučili nakon što su u Binanceu ignorirali upozorenje iz kolovoza 2021. godine kako ne mogu nuditi usluge povezane s kriptovalutama bez dozvole vlasti. Poslujući mimo zakona iskoristili su kako bi ostvarili nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju, koja redovno plaća odgovarajuće naknade.

Za dlaku izbjegli najveću moguću kaznu

Zbog toga su dobili globu treće kategorije, najvišu kojom nizozemski financijski regulatori raspolažu. Iznos je, doduše, manji od maksimalno predviđenog (četiri milijuna eura).

Olakotna okolnost koja ih je spasila od najveće kazne bilo je to što su se prijavili za registraciju i bili pritom razmjerno transparentni. Prijava je još u proceduri.

Kršenje propisa trajalo je tijekom duljeg razdoblja, od 21. svibnja do najmanje 1. prosinca prošle godine, zbog čega je globa tako visoka.

Nizozemska središnja banka također je u obzir uzela veličinu Binancea (dnevni promet je oko 15,5 milijardi američkih dolara) i značajnu bazu korisnika u toj državi.

Binance je podnio žalbu na odluku 2. lipnja. Priopćili su kako se nadaju da će spor uskoro biti zaboravljen i kako će uspjeti dobiti dozvolu za redovan rad.

Binance je ranije uglavnom poslovao izvan zakona. No, u zadnje vrijeme pokušavaju izgladiti odnose s regulatornim agencijama i vlastima općenito. Dozvole za rad su već dobili u Francuskoj, Italiji i Španjolskoj, piše CNBC.

Ali, također su dobili odbijenice u nizu država diljem svijeta, uglavnom zbog sumnji kako ih kriminalci koriste za pranje novca i financiranje terorizma te radi neodgovarajuće razine zaštite potrošača.

Nizozemci su također zabrinuti pa je De Nederlandsche Bank upozorila javnost na moguće rizike s kojima se mogu susresti oni koji se odluče koristiti njene usluge, piše Financial Times.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next