Biz Tech web portal powered by vidi logo2

AI industrija bi mogla koristiti energije kao cijela Nizozemska Istaknuto

AI industrija bi mogla koristiti energije kao cijela Nizozemska

Industrija umjetne inteligencije (AI) mogla bi do 2027. godine trošiti toliko energije koliko i zemlja poput Nizozemske, upozorava novo istraživanje.

Velike tehnološke tvrtke su hitro dodavale AI potpomognute usluge otkako se ChatGPT pojavio prošle godine.

One koriste mnogo više energije od konvencionalnih aplikacija, čineći surfanje internetom energetski puno zahtjevnijim.

Međutim, studija također kaže da bi utjecaj AI-ja na okoliš mogao biti manji od onog oko se čega se trenutno strahuje ako se njegov sadašnji rast uspori.

Mnogi stručnjaci, uključujući autora istraživanja, kažu da su takva istraživanja spekulativna jer tehnološke tvrtke ne objavljuju dovoljno podataka za precizno predviđanje.

Međutim, nema sumnje da AI zahtijeva moćniju hardversku opremu od tradicionalnih računalnih zadataka.

Istraživanje, autora Alexa De Vriesa, doktoranda na VU Amsterdam School of Business and Economics, temelji se na tome da neki parametri ostaju nepromijenjeni - kao što su stopa rasta AI-a, dostupnost AI čipova i rad servera koji neprestano radi punim kapacitetom.

Alex De Vries je uzeo u obzir da je tvrtka za dizajniranje čipova Nvidia procijenila da će opskrbiti otprilike 95% potrebne AI procesorske opreme sektoru.

Gledajući količinu tih računala koje se očekuje dostaviti do 2027. godine, mogao je procijeniti raspon potrošnje energije AI-ja od 85-134 teravatsata (TWh) električne energije svake godine.

Na gornjoj granici, to je otprilike količina energije koju godišnje iskoristi manja zemlja.

„Govorili biste o količini električne energije koju troši zemlja poput Nizozemske. Govorimo o pola posto ukupne globalne potrošnje električne energije“, rekao je BBC Newsu.

Nvidia se odbila izjasniti.

De Vries je rekao da njegova saznanja pokazuju da bi se AI trebao koristiti samo tamo gdje je stvarno potreban.

Njegova recenzirana studija objavljena je u časopisu Joule.

Koliko energije - i vode - koristi AI?

AI sustavi poput velikih jezičnih modela koji pokreću popularne chatbotove, poput ChatGPT-a tvrtke OpenAI i Barda tvrtke Google, zahtijevaju skladišta specijaliziranih računala - nazvanih podatkovnim centrima - kako bi radili.

To znači da oprema troši više energije i, poput tradicionalne opreme, također je potrebno održavati na hladnom, koristeći sustave s visokom potrošnjom vode.

Istraživanje nije uključivalo energiju potrebnu za hlađenje. Mnoge velike tehnološke tvrtke ne kvantificiraju ovu posebnu potrošnju energije ili korištenje vode. De Vries je među onima koji pozivaju da se sektor učini transparentnijim u vezi s tim.

No, nema sumnje da raste potražnja za računalima koja pokreću AI - te s njom količina energije potrebna za održavanje tih servera na hladnom.

Danny Quinn, direktor škotske tvrtke za podatkovne centre DataVita, izjavio je da je njegova tvrtka na početku 2023. godine primila „jedan ili dva upita tjedno“ o korištenju njihove infrastrukture za smještaj AI opreme, a sada ih primaju stotine.

Također je opisao razliku u potrošnji energije između racka koji sadrži standardne servere i onog koji sadrži AI procesore.

„Standardni rack s običnom opremom koristi oko 4 kWh električne energije, što odgovara potrošnji obiteljske kuće. Dok bi rack s AI opremom koristio otprilike 20 puta više, dakle oko 8 kWh električne energije. I mogli biste imati stotine, ako ne i tisuće takvih u jednom podatkovnom centru."

Dodao je da hladnija i vlažnija klima Škotske pruža prirodnu prednost u održavanju opreme na hladnom u podatkovnim centrima, ali i dalje je to ogroman zadatak.

U svom najnovijem izvještaju o održivosti, Microsoft, koji ulaže znatna sredstva u razvoj AI, otkrio je da je njegova potrošnja vode porasla za 34% između 2021. i 2022. godine, na 6,4 milijuna kubičnih metara, što odgovara veličini oko 2500 olimpijskih bazena.

Profesorica Kate Crawford, koja je napisala knjigu o AI i njezinom utjecaju na okoliš, rekla je da je taj problem drži budnom noću.

Govoreći za BBC u srpnju, rekla je: „Ovi energetski intenzivni sustavi troše ogromne količine električne energije, ali i ogromne količine vode za hlađenje tih gigantskih AI superkompjutera. Stoga zaista promatramo ogromnu ekstraktivnu industriju 21. stoljeća."

No, također postoje nade da bi AI mogao pomoći rješavanju nekih ekoloških izazova s kojima se suočava planet.

Google i American Airlines nedavno su otkrili da piloti mogu smanjiti količinu kontrailsa (para-tragova) koje stvaraju zrakoplovi koristeći eksperimentalni alat za umjetnu inteligenciju za odabir visine. Kontrailsi pridonose globalnom zatopljenju.

I američka vlada je među onima koji troše milijune dolara pokušavajući rekreirati nuklearnu fuziju - način na koji Sunce dobiva svoju energiju.

Uspjeh ovdje bi promijenio dosta toga u obliku neograničenog, ekološki prihvatljivog izvora energije. Umjetna inteligencija može ubrzati istraživanje koje traje od 1960-ih godina s vrlo sporim napretkom.

U veljači ove godine, sveučilišni profesor Brian Spears izjavio je da je koristio AI za predviđanje ishoda eksperimenta koji je rezultirao napretkom.

„Na 100 bilijuntih sekundi proizveli smo deset petavata energije. To je bila najsvjetlija stvar u Sunčevu sustavu“, napisao je.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next