Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nakon Samsunga, i TSMC bi mogao preteći Intel Istaknuto

Nakon Samsunga, i TSMC bi mogao preteći Intel

Proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company mogao bi, prema procjenama analitičara, tijekom ovog kvartala imati veće prihode nego Intel.

Analitičari s Wall Streeta prognoziraju kako bi u drugom kvartalu 2022. godine prihodi TSMC-a mogli rasti za 43 posto u odnosu na prethodno tromjesječje i dosegnuti 18,1 milijardu američkih dolara. Nasuprot tome, Intelova prodaja bi trebala pasti za dva posto, na 17,98 mlrd. USD.

Za TSMC-ov skok na poziciju iznad američkog diva industrije poluvodiča zaslužna je potražnja tvrtki kao što su Qualcomm, Nvidia, AMD i Apple, koji dizajniraju vlastite čipove i potom proizvodnju prepuštaju drugima.

Intel u nedoumici

Taj je trend stvorio dvojbu za Intel. Dugogodišnji tržišni lider tradicionalno je proizvodio procesore vlastitog dizajna u sklopu poslovnog modela koji je predviđao njihovu ugradnju u uređaje.

Ali, Intel je postao u sve većoj mjeri ovisan o TSMC-u i drugim proizvođačima kad je riječ o proizvodnji pojedinih komponenti, dok paralelno proširuje vlastite proizvodne kapacitete na Zapadu. Te veće kapacitete namjerava iskoristiti ne samo za proizvodnju vlastitih čipova, već i kako bi ponudio uslugu izrade procesora za druge naručitelje, čime će izravno konkurirati ne samo TSMC-u već i Samsungu.

Trebat će, dakle, balansirati dva međusobno donekle proturječna cilja. Istovremeno će se oslanjati na TSMC-ove i Samsungove tehnologije kako bi se natjecao s AMD-om i Nvidijom, ali im i konkurirati vlastitom ponudom izrade čipova za druge.

Time bi, piše Register, mogao potaknuti daljnji TSMC-ov rast u budućnosti jer bi mogao generirati povećanu potražnju za njihovim rješenjima i proizvodima.

Intel Foundry Services, dio tvrtke koji će se baviti proizvodnjom za druge, još je u vrlo ranim fazama razvoja. Tijekom prvog kvartala ove godine uprihodio je 283 milijuna USD, što je malo u usporedbi s TSMC-ovom prodajom, koja je u istom razdoblju iznosila 16,7 mlrd. USD.

Samsung je već bio pretekao Intel i postao najvećim proizvođačem poluvodiča na svijetu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next