Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Usporavanje potražnje na kineskom tržištu e-trgovine ne posustaje Istaknuto

Usporavanje potražnje na kineskom tržištu e-trgovine ne posustaje

Ukupna prodaja kineskog diva e-trgovine JD.com-a porasla je za 10,3 posto tijekom 18 dana prvog velikog festivala kupovine nakon nedavnog novog uzleta broja zaraženih koronavirusom uzročnikom bolesti COVID-19.

Ove su godine Kinezi na kupovinu putem te digitalne platforme potrošili oko 56,48 milijardi američkih dolara. Isto događanje prošle je godine zabilježilo porast od 27,7 posto, što znači kako je ove godine došlo do značajnog pada.

JD.com je tijekom festivala 618 u 2022. godini ostvario dosad najslabiji rast prodaje, što upućuje na zaključak kako su kupci na kineskom tržitu oprezniji nakon što je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo pogođeno karantenama kako bi se zaustavilo širenje varijante virusa omikron, ali i uslijed nepovoljnijih ekonomskih uvjeta općenito.

Ukupno gledano, stagnacija

Riječ je o drugom po veličini događanju te vrste u Kini, koje se održava od 2004. godine kako bi se obilježila godišnjica osnivanja JD-com-a. Primat i dalje drži Alibabin Dan samaca, koji se održava u studenom.

Alibaba i Pinduo nisu objavili podatke o prodaji tijekom festivala 618. Procjenjuje se kako sve tri platforme (Alibabin Tmall, JD.com i Pinduo) ostvarile prihod od 86,75 mlrd. USD, otprilike na istoj razini kao i prošle godine.

Festivali poput 618 inače su popularni u Kini jer često privlače kupce velikim popustima na niz proizvoda. Prvi znaci usporavanja potražnje pojavili su se još prošle godine, kada je Alibaba zabilježio rast od 8,5 posto, također najsporiji dosad.

Pojedine tvrtke planiraju smanjiti razinu sudjelovanja u događanjima poput ovih nakon što su ih velike platforme digitalne trgovine nastojale pridobiti za još veće popuste nego inače.

U JD.com-u su najavili nastavak ulaganja u poboljšanje usluga dostave u urbana i ruralna područja, odnosno infrastrukturu za lance opskrbe i tehnologije umjetne inteligencije namijenjene logistici, piše Reuters.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next