Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Alibaba će biti podijeljena u šest manjih tvrtki Istaknuto

Alibaba će biti podijeljena u šest manjih tvrtki

Kineski div digitalne trgovine Alibaba bit će podijeljen u šest dijelova. Za većinu njih pokušat će pronaći opcije financiranja ili ih izlistati na burzama kapitala.

Najveće restrukturiranje u 24 godine otkad je Alibaba osnovana rezultirat će nastankom šest novih grupacija: Cloud Intelligence, Taobao Tmall Commerce, Local Services, Cainiao Smart Logistics, Global Digital Commerce i Digital Media and Entertainment.

Preobrazba u holding

Do reorganizacije dolazi nakon što se osnivač Alibabe Jack Ma vratio iz inozemstva, gdje je proveo više od godinu dana, u Kinu.

Rijetko se pojavljivao u javnosti nakon što je kritizirao kineski financijski sektor 2020. godine, rekavši kako tradicionalne kineske banke imaju mentalitet zalagaonica. Također je zagovarao digitalno bankarstvo, ističući kako odluke o kreditima i zajmovima trebaju biti temeljene na podacima, ne imovini.

Službeno, u Alibabi su se na reformu odlučili kako bi "svoju organizaciju učinili agilnijom, skratili postupak donošenja odluka i ubrzali vrijeme potrebno za odgovor".

Svaka od novih grupacija morat će aktivno se uhvatiti u koštac s brzim promjenama na tržištu. Imat će zasebne glavne izvršne direktore i upravu, morat će se snaći oko financiranja, a svaki njihov zaposlenik vratiti se u poduzetničko stanje uma.

Jedina koja će ostati potpuno u vlasništvu Alibabe je Taobao Tmall Commerce, koja pokriva trgovinu u Kini.

Daniel Zhang i dalje će biti predsjednik te glavni izvršni direktor grupacije Alibaba, koja će postati holding. Ujedno će biti i na kormilu grupacije Cloud Intelligence.

Kineske vlasti su zadnjih mjeseci ublažile ton i postupke prema privatnom sektoru, nastojeći potaknuti rast gospodarstva nakon trogodišnjih ograničenja uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19, piše Reuters.

Alibaba je zbog slabljenja globalne ekonomije u trećem tromjesečju 2022. godine zabilježila prvi pad prihoda u zadnjih više od deset godina.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next