Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Rekordan praznik e-trgovine, ali uz najsporiji rast dosad Istaknuto

Rekordan praznik e-trgovine, ali uz najsporiji rast dosad

Kineski divovi e-trgovine Alibaba i JD.com postavili su nove rekorde prodaje tijekom Dana samaca.

Najbolji dosad rezultati ostvareni su usprkos zabrinutosti zbog mogućeg pada kupovne moći u Kini i negativnog utjecaja pritiska vlasti te države na tehnološke tvrtke.

Nekoć tek jednodnevna brzinska rasprodaja, Dan samaca - poznat i pod nazivom Dvostruka jedanaestica - izrastao je u višednevno događanje koje završava u ponoć 11. studenog. JD je sa sniženjima krenuo još krajem listopada, dok su u Alibabi počeli s prvim danima studenog.

Jednoznamenkasti rast za Alibabu

Ukupan bruto opseg prodaje tijekom tih 11 dana za Alibabu je iznosio 84,54 milijarde američkih dolara, što je za više nego osam posto veći iznos nego prošle godine. Iako porast nije mali, ipak je najsporiji dosad zabilježen. JD je tijekom nešto dulje razdoblja zabilježio transakcije vrijedne 54,6 mlrd. USD, odnosno 28 posto više.

Ta dva mjerila ne izražavaju izravan prihod, niti u obzir uzimaju povrat robe već samo govore koliki je opseg transakcija zabilježen na obje platforme. Ipak, mogu biti indikativan pokazatelj u kojoj mjeri su Kinezi voljni kupovati, piše CNBC.

Obje su platforme tijekom događanja promicale društvenu i odgovornost prema okolišu, u skladu sa smjernicama na koje je ukazao službeni Peking.

JD je zabilježio porast zanimanja za luksuznim proizvodima i robom namijenjenom kućnim ljubimcima. Posebno je dobro prošao Apple - prodaja iPhonea premašila je 15,6 milijuna USD u dvije sekunde nakon što je 10. studenog otvorena zadnja rasprodaja.

Na obje je platforme primjećen porast kupovanja u manjim kineskim gradovima, što je bio ključni fokus tvrtkama koje se bave e-trgovinom i žele povećati baze korisnika. Ti su kupci činili 77 posto ukupnog broja potrošača tijekom promatranog razdoblja. Najviše su tražili kućanske uređaje, lijekove i robu za uređenje doma.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next