Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Telegram ima više od 700 mil. korisnika, uveli su pretplatu Istaknuto

Telegram ima više od 700 mil. korisnika, uveli su pretplatu

Aplikacija za razmjenu poruka Telegram skupila je više od 700 milijuna mjesečno aktivnih korisnika.

Također su predstavili izdanje aplikacije s pretplatom koje donosi dodatne značajke, što bi trebalo pomoći u povećanju prihoda od dijela rastuće baze korisnika bez povećavanja ovisnosti od prihoda od oglašavanja.

Između ostalog, Telegram Premium omogućuje slanje dvostruko većih datoteka nego dosad (četiri umjesto dva gigabajta), kao i podršku za brže preuzimanje podataka.

Također će biti moguće pratiti do tisuću kanala (bez plaćanja taj je broj ograničen na 500), kao i izraditi do 20 mapa za brbljanje, s po 200 chatova u svakoj te izbjeći prikaz oglasa.

Bit će uz to moguće dodati do četiri korisnička računa u aplikaciji, zakačiti do deset razgovora na istaknuto mjesto, pretvarati glasovne poruke u tekstualne, dobiti pristup ekskluzivnom setu naljepnica i reakcija te koristiti animirane slike kao profilne fotografije.

Prva velika aplikacija za brbljanje s pretplatom

Mjesečna pretplata za one koji se odluče na korištenje tih usluga trebala bi se kretati između pet i šest američkih dolara.

Ovo je prvi put kako je neka aplikacija za razmjenu poruka online sa stotinama milijuna korisnika ponudila mogućnost korištenja naprednih značajki uz plaćanje. Signal, WhatsApp, Facebookov Messenger, Apple Messages i Google Messages zasad ne nude takvu opciju.

U Telegramu kažu kako je pretplata uvedena zbog povećane potražnje korisnika za dodatnim memorijskim prostorom za pohranu i bržim preuzimanjem podatka.

Postojale su naznake kako bi Telegram mogao monetizirati svoju platformu putem projekta koji je predviđao uvođenje vlastitog tokena za blokchain. Ali, nakon nekoliko odgoda i problema s regulatornim agencijama 2020. godine su odustali od tog projekta i ponudili povrat 1,2 milijarde američkih dolara prikupljenih od investitora.

U ožujku prošle godine dobili su investiciju vrijednu nešto više od milijarde USD od više ulagača, među kojima su bili Mubadala i Catalyst Partners, kojima su prodali petogodišnje obveznice koje je moguće pretvoriti u vlasnički udio prije javne ponude dionica.

Telegram je u siječnju 2021. godine premašio broj od pola milijarde mjesečno aktivnih korisnika, piše Tech Crunch.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next