Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Amazon trgovcima naplaćuje 50 posto veće naknade Istaknuto

Amazon trgovcima naplaćuje 50 posto veće naknade

Trgovci na platformi za digitalno trgovanje Amazon Marketplace toj tvrtci plaćaju naknadu veću od 50 posto za svaku prodaju.

U izvješću Marketplace Pulse otkriveno je kako je Amazon podignuo ukupni iznos kojeg prodavači moraju platiti za skladištenje, pakiranje i isporuku, kao i za oglašavanje na tvrtkinom web odredištu.

Ta je naknada postupno rasla od 2016. godine, ali se to nije značajnije odrazilo na prodavače jer je istovremeno povećan broj kupaca, a tijekom pandemije koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19 došlo je i do primjetnog povećanja prodaje.

Velik pritisak za male trgovce

Ali, nakon ukidanja većina mjera karantene kupci su se više okrenuli proizvodima i uslugama koji su im tijekom pandemije bili nedostupni ili slabije dostupni, poput putovanja i izlaska na večere. Zbog toga je Amazon zabilježio najsporiji rast prodaje otkad je osnovan.

Prema izvješću Marketplace Pulse Amazon ubire 15 posto naknade za preusmjeravanje kupaca, 25 do 35 posto za pakiranje i isporuku te 15 posto za oglašavanje i promidžbu online. Prosječna naknada je u 2016. iznosila 35,2 posto. U prošloj je godini dosegnula 51,8 posto.

Iako trgovci mogu birati hoće li koristiti Amazonove usluge pakiranja, isporuke i oglašavanja, nemaju kontrolu nad iznosom kojeg Amazon naplaćuje, kao ni koje će naknade biti uključene.

Prihodi Amazona od oglašavanja porasli su za 18,9 posto u zadnjem tromjesečju 2022. godine. U godini prije taj je rast iznosio 32,2 posto, piše Gizmodo.

Izvješće je također pokazalo kako trgovci nerado podižu cijene, čak i kad teško spajaju kraj s krajem. Brojne male tvrtke počele su same slati vlastite pakete i smanjile su potrošnju na oglašavanje na Amazonovom web odredištu jer se pokazalo kako nije naročito učinkovito.

U Amazonu tvrde kako su njihove usluge pakiranja i dalje 30 posto jeftinije od prosjeka za te usluge, dok je njihova dostava u određenim segmentima 70 posto jeftinija od drugih.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next