Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Europska unija sprema oštre kazne za lažne vijesti Istaknuto

Europska unija sprema oštre kazne za lažne vijesti

Europska komisija namjerava objaviti nova pravila za velike tehnološke tvrtke. Morat će se obračunati s lažnim vijestima, dezinformacijama i deepfake uratcima na svojim platformama.

Također će morati predati podatke i informacije koje bi mogle biti korisne u borbi protiv lažnjaka online. Ako to ne učine, prijete im globe koje mogu dosegnuti do šest posto njihovog globalnog prometa.

Dio je to nastojanja Europske unije u obuzdavanju tvrtki kao što su Meta Platforms, Microsoft i Twitter putem Zakona o digitalnim uslugama, koji je već u proceduri usvajanja.

Prema dokumentima koje je objavio Reuters, velike tehnološke tvrtke morat će implementirati jasne politike prema nedozvoljenim manipulativnim ponašanjima i praksama na platformama kojima upravljaju.

Odgovornost za nadzor provedbe bit će podijeljena između regulatornih agencija u državama članicama Unije i samih tvrtki.

Šest mjeseci za primjenu

Novi zakon bi također trebao pomoći u suzbijanju dezinformacija koje pristižu iz Rusije.

Nakon što stupi na snagu, tvrtke na koje se odnosi imat će šest mjeseci za primjenu odgovarajućih mjera. Morat će podnijeti izvješće o tome kako moderiraju sadržaj i objasniti kako su se lažne informacije uopće našle na njihovim platformama.

Na snazi je trenutno dobrovoljni sporazum o borbi protiv dezinformacija iz 2018. godine, kojeg su potpisali predstavnici Facebooka, Googlea, Microsofta, Twittera, Mozille i drugih. Zakon o digitalnim uslugama bi odredbe tog sporazuma trebao pretočiti u praksu, uz prijetnju ozbiljnim financijskim kaznama.

Neke od preuzetih obveza u međuvremenu su zastarjele, piše Gizmodo, a ni tvrtke potpisnice se nisu baš potrudile u primjeni. Kao negativni primjeri istaknuti su Facebook i Twitter.

Europska komisija je još u rujnu 2020. godine zatražila strukturirani program nadzora praćenja provedbe tih mjera.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next