Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Zbog hakerskog napada Toyota obustavlja rad u svim tvornicama u Japanu Istaknuto

Zbog hakerskog napada Toyota obustavlja rad u svim tvornicama u Japanu

Toyota će obustaviti proizvodnju u svojim pogonima u Japanu nakon što je dobavljač plastičnih dijelova i električnih komponenti postao metom kibernetičkog napada.

Na udaru se našla tvrtka Kojima Industries, u kojoj je uslijed napada došlo do urušavanja sustava opskrbe. Zbog te će odluke japanska tvrtka proizvesti oko 13 tisuća automobila manje.

Ne zna se hoće li obustava proizvodnje u 14 tvornica u Japanu potrajati samo jedan dan ili dulje. Riječ je o otprilike trećini Toyotinih globalnih proizvodnih kapaciteta. Među pogođenim pogonima su i povezane tvornice tvrtki Hino Motors i Daihatsu.

Istraga zbog sumnji u Rusiju

Zasad nije poznato tko bi mogao biti odgovoran za napad, kao ni koji su mogući motivi.

Japan se pridružio sankcijama zapadnih država protiv Rusije, uvedenih nakon što je njen predsjednik Vladimir Putin naložio invaziju Ukrajine. Pristali su blokirati pristup međunarodnom sustavu plaćanja SWIFT pojedinim ruskim bankama i najavili sto milijuna američkih dolara pomoći za Ukrajinu.

Trenutno nema naznaka kako bi napad mogao biti povezan s time, no japanska vlada pokrenula je istragu.

Toyota je i ranije bila izložena kibernetičkim napadima. Njeni su pogoni posebno osjetljivi na ometanja zbog specifičnog načina proizvodnje u kojem su pojedini dijelovi procesa optimizirani u najvećoj mogućoj mjeri kako bi se izbjegli gubici vremena zbog čekanja i gomilanje dijelova te komponenti.

Najveći proizvođač automobila na svijetu zadnjih se mjeseci suočava s problemima u globalnim opskrbnim lancima nastalim zbog mjera uvedenih radi suzbijanja širenja koronavirusa uzročnika bolesti COVID-19. Dio proizvodnje bio je obustavljen i u Sjevernoj Americi zbog nestašice dijelova do koje je došlo uslijed prosvjeda vozača kamiona u Kanadi, piše Yahoo.

Zbog ruske invazije Volkswagen je morao obustaviti proizvodnju u dvije tvornice u Njemačkoj jer su ostale bez dijelova koje pribavljaju od dobavljača u Ukrajini. Pogoni u istočnom dijelu države zasad su zaustavljeni na nekoliko dana. Nije poznato hoće li to potrajati dulje, piše Jalopnik.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next