Biz Tech web portal powered by vidi logo2

U samo nekoliko sekundi ukradene kriptovalute vrijedne 180 mil. USD Istaknuto

U samo nekoliko sekundi ukradene kriptovalute vrijedne 180 mil. USD

Protokol za kriptovalute Beanstalk u nekoliko je sekundi ostao bez rezervi vrijednih više od 180 milijuna američkih dolara nakon što je napadač upotrijebio posuđeni novac kako bi dobio dovoljno prava glasa za prebacivanja sredstava na svoj račun.

Munjevito neprijateljsko preuzimanje ponovno je ukazalo na manjak regulacije digitalnih valuta i izostanak zaštite investitora.

Ništa nije bilo mimo zakona?

Beanstalk - koji se opisuje kao decentralizirani protokol za stablecoin temeljen na kreditu - nudi kriptovalutu pod nazivom bean koja bi trebala imati stabilnu vrijednost ekvivalentnu jednom dolaru. Po načinu poslovanja se ne razlikuje bitno od banke, tako što štedišama omogućava pohranu depozita i potom te depozite koristi kako bi vrijednost jednog beana bila što bliže jednom dolaru

Osim beana, primali su depozite i u drugim kriptovalutama, poput primjerice ethera. Zauzvrat su ulagačima davali glasačka prava pomoću kojih su mogli utjecati na upravljanje Beanstalkom. Jedno je takvo glasovanje završilo pražnjenjem povećeg dijela Beanstalkovih rezervi

Zasad još nepoznati napadač posudio je 80 mil. USD u kriptovalutama i pohranio ih u Beanstalk, čime je dobio dovoljno glasova kako bi bilo koji njegov prijedlog bio odmah prihvaćen.

Iskoristio je to tako što je glasovao za prijenos cijelog iznosa dostupnog kao pričuva na njegov račun. Povukao je 182 mil. USD, vratio posuđeni novac i nestao s više od sto mil. USD. Sve se odigralo u desetak sekundi.

Da je nešto slično pokušao na reguliranom segmentu financijskog tržišta, u tome bi bio onemogućen (ili se cijela operacija ne bi mogla odigrati tako brzo). Kako je riječ o kriptovalutama, nije trenutno jasno je li napravio išta što bi bilo nezakonito, piše Guardian.

Ipak, poslana je prijava američkoj saveznoj agenciji FBI. Kako iza Beanstalka ne stoje institucije niti ulagači, malo je vjerojatno kako će ulagači ikad vidjeti svoj novac.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next