Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Elon Musk upozorava na pritisak inflacije, Tesla poskupljuje Istaknuto

Elon Musk upozorava na pritisak inflacije, Tesla poskupljuje

Glavni izvršni direktor SpaceXa i Tesle Elon Musk rekao je kako se te tvrtke suočavaju sa značajnim inflatornim pritiscima kad je riječ o sirovinama i logistici.

Musk je na Twitteru prenio članak prema kojem je invazija Rusije na Ukrajinu izazvala najveće povećanje cijena robe široke potrošnje od 2008. godine te ustvrdio kako SpaceX i Tesla nisu jedine tvrtke koje se moraju nositi s navedenim problemima.

Zbog rata u Ukrajini došlo je do rasta cijena metala koje se koristi u automobilima, od aluminija u karoserijama do paladija u katalitičkim konverterima i nikla u baterijama električnih vozila. Ceh će vjerojatno platiti vozači.

Toyota reže proizvodnju

Iako metali još nisu dijelom sankcija koje su zapadne države uvele Rusiji, pojedini dobavljači zaziru od ruske robe zbog čega raste pritisak na proizvođače automobila, koji se još nisu oporavili od manjka procesora i povećanja cijena energije.

Tesla je tijekom prošlog tjedna podigla cijene svojih modela Y i 3 Long Range na američkom tržištu za tisuću američkih dolara za svaki te pojedinih modela kineske izrade iz serija 3 i Y za nešto više od 1.500 USD.

Proizvođač električnih vozila Rivian najavio je kako bi zbog problema u lancima opskrve mogli prepoloviti proizvodnju. Također su kao problem istakli i rast cijena sirovina.

Toyota, najveći proizvođač automobila na svijetu, smanjit će proizvodnju u Japanu za do 20 posto od travnja do lipnja ove godine, ne bi li se lakše nosili s nestašicom čipova i drugih dijelova, piše Reuters.

Što se Muska tiče, savjetovao je ulaganje u nekretnine i drugu opipljivu imovinu kako bi se očuvala vrijednost tijekom inflacije. Ali, također je dodao kako nema namjeru prodavati bitkoine, ethere i dogekoine koje ima u vlasništu, piše Business Insider.

Prije nešto manje od dvije godine najavio je kako planira prodati gotovo svu svoju fizičku imovinu, uključujući i nekretninu. Zadnju kuću prodao je u prosincu prošle godine.

Inflacija u Sjedinjenim Državama je u veljači ove godine dosegnula 7,9 posto, što je najveća razina zabilježena od 1982. godine.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next