Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU i Velika Britanija u isto vrijeme istražuju Google i Facebook Istaknuto

EU i Velika Britanija u isto vrijeme istražuju Google i Facebook

Regulatorne agencije u Europskoj uniji i Velikoj Britaniji istražuju Google i Meta Platforms zbog dogovorima o oglasima iz 2018. godine.

Usporedna istraga bavit će se sporazumom nazvanim Jedi Blue, kojim su Google i Facebook dogovorili ograničavanje natjecanja na tržištima digitalnog oglašavanja na web odredištima, mobilnim aplikacijama i društvenim medijima.

Kako je Financial Timesu rekla povjerenica EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager: "Oglašavanje je vrlo važno i zbog toga je važno da postoji konkurencija oko toga tko može postaviti oglas gdje."

Cilj istrage je ustanoviti jesu li dva tehnološka diva ograničila i spriječila uvođenje servisa koji bi novinskim izdavačima omogućili prodaju njihovog oglašivačkog prostora online za više kupaca odjednom, umjesto slanja individualnih ponuda.

Divovi niječu optužbe

Britanski i europski regulatori sumnjaju kako je došlo do onemogućavanja ulaksa konkurencije na to tržište, što je za posljedicu imalo manje mogućnosti izbora za potrošače. Konkretno, čini se kako je postojao dogovor da Facebook koristi samo Googleove usluge oglašavanja, ne i druge.

Iz Meta Platforms su poručili kako su dogovori ovog tipa pomogli u povećanju tržišnog natjecanja kad je riječ o plasiranju oglasa, kao i omogućili isporuku više vrijednosti oglašivačima i izdavačima. Najavili su kako će surađivati tijekom obje istrage, piše CNBC.

U Googleu kažu kako su navodi o sporazumu Jedi Blue lažni. Kako tvrde, cilj tog programa bila je suradnja s više oglašivačkih mreža kako bi se povećala potražnja za oglašivačkim prostorom izdavača, što bi im pomoglo u ostvarivanju većih prihoda.

Zanimljivo je što su se Europska unija i Velika Britanija odlučili na otvaranje obje istrage isti dan.

Tvrtke koje se ogriješe o europske zakone mogu dobiti globu u visini do deset posto prihoda na globalnoj razini. Ali, mogu proći godine prije no što će stupiti na snagu.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next