Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Kina zatvara tvornice zbog naglog porasta broja zaraženih Istaknuto

Kina zatvara tvornice zbog naglog porasta broja zaraženih

Zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom uzročnikom bolesti COVID-19 Foxconn, Toyota, Volkswagen i druge tvrtke bile su prisiljene obustaviti poslovanje u Kini.

Više je kineskih provincija i gradova postrožilo epidemiološke mjere kako bi ostvarile ciljeve službenog Pekinga o suzbijanju širenja zaraze što je brže moguće.

Među njima je i Šenzen, kineska inačica američke Silicijske doline, gdje se trenutno obavlja masovno testiranje nakon što je prijavljeno na desetke novih slučajeva. Vlasti su obustavile javni prijevoz i pozvale građane na rad od kuće kad god je to moguće.

Kineska Silicijska dolina u lockdownu

Dosad je u Kini zabilježeno više slučajeva zaraze koronavirusom na lokalnoj razini nego u cijeloj protekloj godini.

Foxconn je zbog toga obustavio poslovanje u Šenzenu do daljnjeg. Pokrenuta je proizvodnja u pričuvnim pogonima kako bi se smanjilo ometanje redovne isporuke naručenih proizvoda.

Moguće je, piše Reuters, kako će takav režim rada potrajati barem nekoliko dana. Razmišlja se i o uvođenju zatvorenog sustava rada, kakav je bio korišten tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Foxconn je najveći proizvođač elektronike i elektroničkih komponenti na svijetu. Osim Applea, ključan je dobavljač za Samsung i niz drugih tvrtki. Sjedišta u Šenzenu imaju brojne velike tehnološke tvrtke, poput Huaweija, Tencenta i Oppa.

Proizvodnju je također obustavio i Unimicron Technology, proizvođač elektroničkih komponenti koji je dobavljač za Apple i Intel te Sunflex Technology, čiji će pogoni biti zatvoreni do nedjelje.

Toyotini pogoni u Čangčunu, inače zajedničko ulaganje s kineskom grupacijom, FAW, ne rade. Isto vrijedi i za Volkswagenovu proizvodnju, koja će stajati najmanje do srijede.

Očekuje se kako će obustave proizvodnje imati širi utjecaj ne samo na šire regije Kine u kojima zahvaćeni proizvodni kapaciteti posluju, već i na tvrtke koje opskrbljuju elektroničkim komponentama i drugim dijelovima.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next