Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Volkswagen će kupiti Huaweijev odjel za autonomna vozila? Istaknuto

Volkswagen će kupiti Huaweijev odjel za autonomna vozila?

Volkswagen pregovara o preuzimanju Huaweijevog odjela za autonomna vozila.

Taj je odjel trenutno u sklopu poslovne jedinice koja se u kineskom divu telekom opreme i pametnih telefona bavi razvojem rješenja za pametna vozila, osnovanom 2019. godine.

Cijena akvizicije zasad nije poznata, ali vjerojatno neće biti riječ o malom iznosu. Naime, tijekom 2021. godine planirali su potrošiti milijardu američkih dolara na istraživanje i razvoj, kao i zaposliti 5000 stručnjaka, od kojih bi njih više od dvije tisuće bilo zaduženo isključivo za razvoj autonomnih vozila.

Čemu prodaja sad?

Pokretanje tog Huaweijevog odjela svojedobno je potaklo brojna nagađanja o tome hoće li Huawei početi nakon nekog vremena razvijati vlastita vozila. Uporno su demantirali najave kako namjeravaju ući u proizvodnju, ističući kako žele postati kineski Bosch, odnosno dobavljač komponenti za vozila.

Čini se kako se Huawei dosad držao te strategije. Prošle su godine predstavili svoja rješenja za automatiziranu vožnju, ugrađena u sedan tvrtke Arcfox koji je ušao u masovnu proizvodnju. To je novi brend električnih vozila, dio kineskog proizvođača automobila BAIC. Huawei je njihov auto opremio čipovima i operativnim sustavom.

S obzirom na ulaganja i dosadašnje rezultate, ne čini se neopravdanim pitanje zašto u Huaweiju uopće razmišljaju o prodaji svog odjela za autonomna vozila.

Volkswagen je, pak, prošlog rujna predstavio autonomni električni kamion, prvi izdanak partnerstva s Argo AI, startupa kojeg su podržali skupa s Fordom.

Kina je od 2020. godine VW-ovo najveće tržište, piše Tech Crunch. Više kineskih tvrtki koje se bave autonomnim vozilima već se povezalo s proizvođačima automobila. Baidu je, recimo, ušao u zajedničko ulaganje s Geelyjem, a Didi s BYD-om.

Huaweijev odjel za autonomna vozila ostao je bez šefa u siječnju ove godine. Su Jing je napustio tvrtku nakon što je javno optužio Teslu, ustvrdivši kako njihov Autopilot ubija ljude.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next