Biz Tech web portal powered by vidi logo2

IBM se sprema preuzeti Apptio za pet milijardi USD Istaknuto

IBM se sprema preuzeti Apptio za pet milijardi USD

IBM se bliži dogovoru o preuzimanju softverske tvrtke Apptio za oko pet milijardi američkih dolara.

Apptio je osnovan 2007. godine. Prodaje usluge online koje pomažu u upravljanju proračunima informacijske tehnologije, predviđanju i analizi. U svom portfelju imaju više različitih proizvoda, uključujući softver za upravljanje poslovanjem temeljen na računalnom oblaku i hibridni softver, što bi tehnološkom divu poput IBM-a moglo biti zanimljivo.

Naime, u Velikom Plavom žele iskoristiti te i slične tehnologije za dublji prodor u tržišni segment tehnologija automatizacije.

Jesu li uključeni i dugovi?

Tvrtku je 2018. godine preuzela privatna investicijska tvrtka Vista Equity Partners za 1,94 milijarde USD, nakon čega su ih delistirali s burza kapitala.

Dogovor je uslijedio nakon IBM-ove kupnje dobavljača softvera Turbonomic 2021. godine za više od 1,5 milijardi USD i akvizicije softverske tvrtke Red Hat 2019. godine za 34 milijarde USD, piše Reuters.

Pregovara se o cijeni u rasponu od 4,5 do pet mlrd. USD. Zasad nije jasno hoće li to uključiti i dugovanja te tvrtke.

Glavni izvršni direktor IBM-a Arvind Krishna, koji je preuzeo dužnost 2020. godine, nastavio je protresati tvrtku staru 112 godina.

Nakon akvizicije Red Hata 2019., IBM je iz svog poslovanja izdvojio Kyndryl 2021. godine, a potom se riješio i odjela u kojem je razvijan Watson Health.

Prošlog je mjeseca Krishna rekao kako je da je IBM još uvijek fokusiran na preuzimanja, ali će ona biti sigurno manja iznosa plaćenog za Red Hat, piše Bloomberg.

Početkom svibnja najavio je kako će IBM obustaviti zapošljavanja za poslove koje bi mogla preuzeti umjetna inteligencija i procijenio kako bi oko 7.800 radnih mjesta u toj tvrtci mogli popuniti roboti.

Krajem siječnja IBM je najavio kako će otpustiti 3.900 radnika, odnosno oko 1,5 posto ukupnog broja zaposlenih na globalnoj razini.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next