Biz Tech web portal powered by vidi logo2

EU istražuje Adobeovo preuzimanje Figme Istaknuto

EU istražuje Adobeovo preuzimanje Figme

Europska unija sprema se pokrenuti službenu istragu najavljenog Adobeovog preuzimanja startupa za dizajn u računalnom oblaku Figme za 20 milijardi američkih dolara.

Europske vlasti namjeravaju nastaviti s detaljnom istragom jer su zabrinute kako bi akvizicija planirana za drugu polovicu ove godine mogla ugroziti tržišno natjecanje.

Istraga bi mogla trajati nekoliko mjeseci i kao ishod imati potpuno poništavanje dogovora Adobea i Figme.

Adobe je priopćio kako je u preliminarnoj fazi regulatornog procesa i vodi konstruktivne razgovore s britanskim, europskim i američkim regulatorima o dogovoru, dok su iz Figme poručili kako se raduju nastavku razgovora s regulatorima, piše Reuters.

Tri godine do zarade

Britanska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja tijekom svibnja je objavila kako proučava dogovor Adobea s Figmom. Američko Ministarstvo pravosuđa priprema antimonopolsku tužbu kako bi blokiralo dogovor.

Regulatori Unije ranije su rekli kako će Adobe morati osigurati antimonopolsko odobrenje za dogovor s Figmom čak i ako je preuzimanje ispod razine potrebne za reviziju, piše Financial Times.

Preuzimanje dizajnerske platforme u cloudu moglo bi biti najveće dosad kad je riječ o startupu u privatom vlasništvu i ranim ulagačima - među kojima su Index Ventures, Greylock Partners i Kleiner Perkins - donijeti više od sto puta veći povrat investicije.

Uz australsku Canvu, Figma je vodeći proizvođač alata za dizajn u računalnom oblaku. Među njenim su korisnicima Airbnb, Coinbase, Zoom i druge tvrtke.

Glavni izvršni direktor Adobea Shantanu Narayen u Figmi vidi budućnost poslovanja koja donosi ogromne prilike, u kombinaciji s Adobeovim proizvodima kao što su čitač dokumenata Acrobat i online bijela ploča Figjam.

Figma bi Adobeu trebala početi donositi zaradu tri godine nakon zaključenja transakcije. Vrijednost tržišta na kojem se može natjecati bi do 2025. godine trebala dosegnuti 16,5 mlrd. USD.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next