Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Akamai preuzima Linode za blizu milijardu USD Istaknuto

Akamai preuzima Linode za blizu milijardu USD

Mreža za isporuku sadržaja Akamai preuzela je tvrtku Linode za 900 milijuna američkih dolara.

Iako je najpoznatija po isporučivanju sadržaja, mreža Akamai se također bavi i uslugama vezanim uz računalnu sigurnost i edge računalstvo. Očekuju kako će transakcija biti zaključena tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja. Linode bi im trebao donijeti oko 100 milijuna USD tijekom fiskalne 2022. godine.

Linode, pokrenut 2003. godine, poznat je po pristupačnim cijenama za najam virtualnih privatnih web poslužitelja na koje možete postaviti vlastita web odredišta i jednostavne web aplikacije. Sjedište im je u Philadelphiji (Sjedinjene Države). Imaju 250 zaposlenih.

Etablirao se prije nego što je Amazon Web Services računalstvo u oblaku učinio sveprisutnim. Uz AWS, glavni konkurenti su mu Microsoft Azure i Google Cloud.

Dosad su sve sami financirali

Razlikuju se po tome što su se primarno fokusirali na samostalne razvojne programere, startupove te male i srednje velike tvrtke koje imaju potrebu za pristupom naprednoj tehnologiji računalstva u oblaku. Također, za razliku od konkurencije, sve do sad su sami financirali svoj rast i razvoj, bez financiranja izvana. Od početka su poslovali profitabilno.

Trenutno u ponudi imaju sve osnovne cloud usluge koje razvojni programeri očekuju. U Akamaiju smatraju kako će im preuzimanje Linodea omogućiti pretvaranje u najdistribuiraniju računalnu platformu na svijetu, koja će pokrivati sve od clouda do edgea.

Linode će zasad nastaviti poslovati samostalno kao i dosad. Naglasili su kako u Akamaiju ne namjeravaju mijenjati ono što ih je učinilo dosad uspješnim.

Za razliku od Linodea, Akamai se dosad nije naročito potrudio oko samoposlužnih SaaS proizvoda za developere, što se trenutno podrazumijeva na tržištu, piše Tech Crunch.

Akvizicija bi im trebala pomoći u širenju i na taj segment tržišta, ali i da na jednom mjestu ponude rješenja za cloud, pohranu, sigurnost i isporuku.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next