Biz Tech web portal powered by vidi logo2

Nvidia je rasla u svim segmentima osim jednog Istaknuto

Nvidia je rasla u svim segmentima osim jednog

Nvidia je u četvrtom tromjesječju 2021. godine prihodima i zaradom po dionici nadmašila očekivanja analitičara.

Ostvarili su 7,64 milijarde američkih dolara prihoda (naspram očekivanih 7,42 mlrd. USD), što je za 53 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Zarada po dionici rasla je za 69 posto, na 1,32 USD.

Tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesječja očekuju kako će uprihoditi 8,1 mlrd. USD, značajno više nego prognoziranih 7,29 mlrd. USD. Naime, potražnja za njihovim procesorima i drugim proizvodima snažnija je nego inače. Uz to, problemi vezani uz lance opskrbe se smanjuju pa u Nvidiji predviđaju kako će u drugoj polovici ove godine značajno pojačati opskrbu tržišta svojim proizvodima.

Veliki rast za podatkovne centre

Dobri poslovni rezultati dijelom su posljedica povećane potražnje za grafičkim procesorima u segmentima pružatelja usluga u računalnom oblaku i tvrtkama koje se bave razvojem umjetne inteligencije za, primjerice, prepoznavanje govora i preporuke. Među njima je i tvrtka Meta Platforms, u čijem je vlasništvu Facebook, a iz koje je stigla najava kako će koristiti Nvidijin hardver za istraživanje umjetne inteligencije.

Nvidijin odjel zadužen za podatkovne centre donio je 3,26 mlrd. USD, za 71 posto više nego godinu prije.

Ipak, računalne igre i dalje su njihov najveći pojedinačni izvor prihoda. Paleta proizvoda predvođena grafičkim karticama GeForce donijela je 3,42 mlrd. USD, 37 posto više nego godinu prije.

Odjel Professional Visualization više je nego udvostručio prihode (109 posto), na 643 milijuna USD, potaknut potražnjom za čipovima za radne postaje.

S druge strane, odjel za automobile zabilježio je pad prihoda od 14 posto, na 125 mil. USD. Riječ je o segmentu koji nije u Nvidijinom fokusu, ali je također i rastuće tržište procesora. Do pada je došlo zbog problema u lancima opskrbe, piše CNBC.

na vrh članka

Više...

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next